Bøger / faglitteratur / bibliografier

Truet minoritet søger beskyttelse : jødernes historie i Danmark


Beskrivelse


Jødernes historie i Danmark fra 1600-tallet til nutiden. Med fokus på de problemstillinger og diskussioner, som har præget de danske jøders tilværelse i Danmark, hvor især tilknytningen til Danmark og senere spørgsmålet om bevarelsen af den jødiske identitet har været afgørende.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 18. maj 2015

Flot og indsigtsfuldt værk om jødernes historie i Danmark fra 1600-tallet til nutiden. Til alle med interesse for jødisk historie i Danmark.

Værkets omdrejningspunkt er de problemstillinger og diskussioner, som har præget de danske jøders tilværelse i Danmark, hvor især tilknytningen til Danmark og senere spørgsmålet om bevarelsen af den jødiske identitet har været afgørende. De første jøder bosatte sig i Altona i begyndelsen 1600-tallet, fordi de her kunne opnå Christian IV's personlige beskyttelse. Antallet af jødiske indvandrere voksede herefter, men assimilationen var stor, og mange blev kristne. Menigheden overlevede takket være en stor indvandring af russiske og østeuropæiske jøder i slutningen af 1800-tallet. Den nazistiske periode behandles indgående, og efter en kort beskrivelse af en ny antisemitisk bølge fra 1968 slutter beretningen i 2002. Til sidst ses et billede af synagogen i Krystalgade efter terrorangrebet 15. februar 2015. Rigt illustreret, bl.a. med billeder der ikke har været vist før. Med appendiks, noter, personindeks og illustrationsliste. Arnhein (f.1929) er cand. mag i historie og jødisk litteratur.

Velskrevet, vigtig og aktuel bog. Især er præsentationen af de mange jødiske personligheder, der i perioden fik afgørende indflydelse på dansk kultur og samfundsliv, interessant læsning.

Andre har behandlet emnet, fx Borchsenius Historien om de danske jøder, men Arnheim giver den første samlede fremstilling af jødernes historie i Danmark.


Berlingske tidende

d. 18. maj 2015

af

af

Bent Blüdnikow

d. 18. maj 2015


Weekendavisen

d. 31. juli 2015

af

af

Maja Gildin Zuckerman

d. 31. juli 2015