En spændende og utraditionel erindringsbog med selektive nedslag i et langt forfatterliv og de tidlige 60'eres Sovjetunionen og 70'ernes tumultariske begivenheder i forlængelse af ungdomsoprøret. For læsere af biografier med et kulturelt samfundsengagement.
Den internationalt berømte debattør og essayist Hans Magnus Enzensberger udgiver i en høj alder en ikke helt almindlig erindringsbog. HME vedkender sig en hukommelse hullet som en si, og han har kun ført sporadiske notater med tilfældige nedslag fra et langt og broget forfatterliv. Centralt står beskrivelser af tid og politiske situationer om et internationalt forfattermøde i 1963 med politiske overtoner og en kuriøs privatmiddag hos Khrustsjov. Der fortælles om flere rejser i perioden 1966-1967 i Moskva, Berlin, London og Cuba. Et hovedafsnit beretter om tiden, der fulgte fra 1970 og frem. Afslutningsvis korte essaylignende debatstykker, hvor HME kommenterer udvalgte samfundsanliggender.
Det er en selvransagende og grundlæggende interessant HME, man møder i de udvalgte erindringsnedslag. HME forsvarer ikke sine tidligere meriter, men fortæller åbent om begivenheder og personer i datidens politiske og litterære miljø.
Bøger af andre samfundsdebattører og essayister er Carsten Jensen i Oprøret mod tyngdeloven, Milan Kundera og Orhan Pamuk.