Bøger / faglitteratur

Undskyld på japansk : Japans fortid og nutid i krig og fred


Beskrivelse


Om hvorfor traumerne fra verdenskrigen stadig spiller så stor en rolle i japansk politik og i Japans forhold til sine nabolande.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2017

af

af

Maja Ellegaard-Petersen

d. 13. okt. 2017

Her er bogen hvor du får et indblik i baggrunden for Japans deltagelse i 2. verdenskrig samt atombombeangrebene over Hiroshima og Nagasaki. Forholdet til nabolandene efterfølgende behandles grundigt. For interesserede i Japans historie - lige fra opgaveskrivende gymnasieelever til turister med Japan som rejsemål.

Bogens omdrejningspunkt er Japans forhold til de andre asiatiske lande efter 2. verdenskrig. Nabolandene mener at Japan aldrig har givet en ordentlig undskyldning for den aggressive fremfærd i Asien. Også forholdet til USA efter atomangreb og besættelse behandles. Der redegøres ligeledes for de interne politiske diskussioner omkring krigsofrenes eftermæle og Japans nyeste historie og overvejelser omkring hvilken udvikling den nuværende premierminister ønsker for landet.

Det er tydeligt at forfatteren, som har været korrespondent og rejseleder i Japan i årtier, er godt inde i sit stof. Bogen er grundig, vedkommende og velskrevet med fotos og referencer til interviews med centrale japanske interessenter.

Der foreligger en 1. udgave af bogen fra 2008: Undskyld på japansk. Denne nye udgave har ikke alene et nyt kapitel, men også meningsfulde tilføjelser og omskrivninger i de øvrige kapitler, som kaster lys over udviklingen i de sidste 9 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. maj 2008

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 21. maj 2008

For læsere med interesse for japansk politik, historie og kultur.

Forfatteren er journalist, DR nyheder, japansk gift og korrespondent i Tokyo 1989-95. Han har en fortid på Aktuelt, Ritzaus Bureau og P1. Bogens mål er at beskrive dagens Japan set ud fra en historisk og ideologisk synsvinkel i tiden siden den kinesisk-japanske krig i 1930'erne. Det er en indføring i japansk samfund og politisk tænkemåde. Generelt prøver forfatteren at holde sig til beskrivelser, men er dog kritisk over for japanernes opfattelse af "facade" som "virkelighed". Indledningens overordnede beskrivelse eksemplificeres ved modsætningspar som japanernes opfattelse af verdenskrigen som henholdsvis aggression og befrielse, repræsenteret af hhv. pacifisme og konservativ nationalisme. Begge forenet under det fælles mål om økonomisk vækst. Især Japans bearbejdning af 2. verdenskrig, atombomben mm. Udenrigspolitisk koncentreret om Kina, USA og Korea. Bogen er illustreret med 8 indsatte sider med sort/hvide fotoer af svingende kvalitet Bogen er journalistisk skrevet og letforståelig med mange eksempler.

Der er ikke udkommet andre bøger om Japan på dansk i nyere tid.

Letforståelig introduktion til og indføring i det nyere Japan for nybegyndere og fortsættere.


Politiken

d. 14. juni 2008

af

af

Kristian Ditlev Jensen

d. 14. juni 2008


Jyllands-posten

d. 20. juni 2008

af

af

Tor Tolstrup

d. 20. juni 2008


Information

d. 17. juni 2008

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 17. juni 2008