Bøger / faglitteratur til børn

Ung i 50'erne


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2002

af

af

Jytte Bræmer

d. 7. okt. 2002

Der er stor efterspørgsel efter emnemæssigt brede kulturelle periodebeskrivelser. Uddannelsessøgende på alle niveauer kommer med forespørgsler som "noget om 50'erne, noget om unge i 60'erne" o.lign. Forlagsserier som Vort århundredes historie og Portræt af et årti samt Nielsen: Tidens unge - og historien efter 1945 har været nogle af de titler, bibliotekerne har kunnet tilbyde. Her kommer en meget fyldig bog om ungdom i 50'erne. Bogen er opdelt i temaer som arbejde og uddannelse, medier, sex, musik og meget andet. Teksten er velskrevet. Der citeres flittigt fra både skønlitteratur og anden faglitteratur, der beskriver tiden, og der skabes et fremragende portræt af årtiets levevilkår for de unge. Bogen er spækket med et hav af sort/hvide fotos, der sammen med tidens reklamer og filmplakater beriger teksten. Bogen vil have en bred målgruppe, for udover at den er velegnet for alverdens opgaveskrivere, er det også en dejlig bladrebog. Bogen kan anvendes fra folkeskolens ældste klasser og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. jan. 2013

af

af

Jytte Bræmer

d. 30. jan. 2013

Kan anvendes til opgaveskrivning om perioden fra folkeskoleniveau og opefter. Ligeledes er det en dejlig bladrebog for alle, der har lyst til at genopvække minder fra barndom og ungdom.

2. udgaven er et fuldstændig uændret optryk af udgaven fra 2002. Sågar forordet er uændret. Bogen blev starten på en serie, der portrætterer ungdomslivet i forskellige perioder. Det er gennem emner som sex, kønsroller, fritidsliv, musik, litteratur, ikoner, medier osv., vi får præsenteret tidsånden. Alt sammen krydret med et væld af gode fotos, der er med til at give et rammende portræt af periodens dogmer, tænkning og moral. Et afgørende årti, der blev starten på en frigørelsesproces og fundamental ændring af ungdommens vilkår og muligheder. Bogen har været flittigt brugt på bibliotekerne, hvor der er blevet efterspurgt et kulturelt billede af historien som et supplement til den politiske historie.

Det er ikke en ny udgave, som opgivet i bogen, men udelukkende et genoptryk. Så anskaffelse må udelukkende bero på behovet for yderligere eksemplarer.

Et genoptryk af bogen fra 2002, der giver et kulturelt portræt af ungdomslivet i 1950'erne.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 46 (2002)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 119, nr. 46 (2002)