Bøger / skønlitteratur / digte

Unik eunuk


Beskrivelse


Ét langt digt, der i ord maler dadaismens humoristisk samfundskritiske holdning til religion og moral i årene efter 1. verdenskrig.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. okt. 2008

af

af

Kirsten Katholm

d. 20. okt. 2008

Nyoversat avantgardistisk digtsamling der udkom første gang i Paris 1920. Den er primært målrettet studerende og andre fagfolk indenfor litteraturvidenskab og kunsthistorie.

Den franske digter Francis Picabia (1879-1953) var en kendt maler indenfor den internationale dadaisme. Den lille bog indledes af Tristan Tzara, der beskriver dadaismens tilgang til livet og især Picabias personlige udtryksform i malerkunst og digtning. Teksten er en lang række sætninger, hvis indhold er uden logisk eller konventionel sammenhæng. Ordene og tankerne er i sprogligt oprør, som udtrykker et kraftfuldt opgør mod værdier i tiden efter 1. verdenskrig - mod samfund, religion og moral. Men der udtrykkes også livsoptimisme, humor og fantasi, som ses i disse linjer: "De fleste er sultne/Pengesultne/Kødsultne/Hvadsomhelstsultne/Violsultne om De vil/Avisernes hovmod er goldt/Journal du Peuple ligesom lossen/Har du store fløjlspoter/Action Francaise/Bredside af rødt flonel tis/Jeg kan bedre lide Nilens breddder/".

Francis Picabias værker er tidligere udgivet på dansk på dette forlag og i samme udgivelsesform med omslag af Per Kirkeby og på dansk ved Peter Borum. I 2007 er udgivet Tanker uden sprog og Poesi brum-brum. Fra 2002 er tidligere udsendt Jesus Kristus Rastaquouère.

Flot at denne eksperimenterende og specielle samling tekster, som viser den dadaistiske stil, er oversat til dansk.


Berlingske tidende

d. 31. okt. 2008

af

af

Jørgen Johansen

d. 31. okt. 2008


Weekendavisen

d. 20. mar. 2009

af

af

Lars Bukdahl

d. 20. mar. 2009


Information

d. 2. apr. 2009

af

af

Torben Brostrøm

d. 2. apr. 2009Informationer og udgaver