Bøger / faglitteratur

Universet

Del 27 af Tænkepauser

Beskrivelse


Gammel og ny viden omkring universets form og opståen med omtale af emner som Einsteins relativitetsteori, kvantemekanik, universets stadige ekspansion, strengteori, mørkt stof og Higgs-Boson partiklen.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. feb. 2015

af

af

Michael Olsen

d. 24. feb. 2015

"Universet" er bogen for dem, der er nysgerrige omkring universets opståen og form.

"Universet" er skrevet af Steen Hannestad og er 27. bind i Aarhus Universitets serie "Tænkepauser". Hannestad er professor i fysik og astronomi ved netop Aarhus Universitet. Bogen indeholder ingen illustrationer, men indeholder emner som Einsteins relativitetsteori, kvantemekanik, universets stadige ekspansion, strengteori, mørkt stof, Higgs-Boson partiklen med mere. Der er intet noteapparat, men bogen indeholder en notits om, at indholdet er bedømt af en fagfælle.

Bøgerne i serien "Tænkepauser" er små (18 x 11 cm) og koncentrerede i deres form. Således også dette bind. På trods af bogens kun 60 sider, kommer forfatter Steen Hannestad godt omkring både gammel og ny viden omkring universets form og opståen. Selv om bogen ikke er svær at læse, skal man alligevel holde tungen lige i munden, da bogen er tætpakket med viden og inddrager eksempler på flere forskellige teorier. Hannestad medtager den nyeste viden i forhold til eksempelvis mørkt stof og Higgs-partiklen, uden dog at gå dybt ned i de enkelte dele. Men det ville også være for meget forlangt på den korte plads, der er på de 60 små sider.

Vil man vide mere om universet, end ovennævnte bog giver, så kan man læse eksempelvis Bang!Hawkings uendelige univers eller Hawkings uendelige universVil man vide mere om universet, end ovennævnte bog giver, så kan man læse eksempelvis Bang! eller .


Bibliotekernes vurdering

d. 10. okt. 2003

af

af

Martin Hjelmborg

d. 10. okt. 2003

Vores viden om Universet øges kolossalt i disse år, og i bogen her gives den senest opdaterede viden, bl.a. om Universets alder og struktur. Bogen er den første i en serie fra Århus Universitetsforlag, skrevet af specialister inden for hvert område, men rettet mod alle interesserede ikke-fagfolk. Denne opgave har forfatteren løst på fremragende vis. Han er ph.d. samt underviser indenfor teoretisk fysik på Odense Universitet. Formidlingen er i top, uden brug af fagudtryk, og desuden er der smukke, instruktive illustrationer, samt indskudte faktabokse i hovedteksten. Forfatteren kommer fint omkring både fysikken og astronomien i en sammenhængende fremstilling, der fremstår klarere end de tilsvarende bøger om emnet på dansk. Bogen er derfor oplagt for alle interesserede, samt til undervisnings- og studiekredsbrug, trods småsvipsere omkring vindene på Jordens sydlige halvkugle samt døgnlængden i Jordens geologiske fortid. Stephen W. Hawkings Universet i en nøddeskal, 2003, som det er nærmest at sammenligne med, kommer fx ikke så meget rundt om de fysiske aspekter. Med ordforklaring, (kort) litteraturliste (da., eng.), hjemmesider, register og om forfatteren.


litteratursiden.dk

d. 11. jan. 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 11. jan. 2020

Universet rummer mange gåder, der langt overstiger de flestes fatteevner. Hannestad prøver med denne lille bog at gøre det lidt mindre kompliceret. Med udgangspunkt i opfattelsen fra midten af 1800-ta...


Gamma

Nr. 132 (2003)

af

af

T J

Nr. 132 (2003)


Kristeligt dagblad

d. 10. mar. 2015

af

af

Søren Hindsholm

d. 10. mar. 2015


Weekendavisen

d. 13. mar. 2015

af

af

Heidi Laura

d. 13. mar. 2015


Aktuel naturvidenskab

2003, nr. 5

af

af

Niels Hansen, Theresa S.S. Schilhab

2003, nr. 5


Bogmarkedet

Årg. 149, nr. 27 (2003)

af

af

Jannik Lunn, Jens Jørgen Kjærgaard

Årg. 149, nr. 27 (2003)


Kvant

Årg. 14, nr. 4 (2003)

af

af

Michael Cramer Andersen

Årg. 14, nr. 4 (2003)


Ingeniøren

Årg. 29, nr. 45 (2003)

af

af

Jens Ramskov

Årg. 29, nr. 45 (2003)