Bøger / skønlitteratur / roman

Vagabondernes planet


Beskrivelse


Science fiction. Overbefolkning tvang verdenssamfundet til alternative løsninger og resultatet blev en asfalteret klode uden natur og dyr og en verdensbefolkning, der lever deres liv på vejene og bag rattet. Dataerne har kontrollen men kun den rebelske caravan Jaffe kan redde verden.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Bodil Kerner Knudsen

d. 19. dec. 2018

18 milliarder mennesker jagter rundt på det enorme vejsystem, som strækker sig ud over jorden år 2045. En lille elite af videnskabsmænd og teknikere holder det hele igang og forsørger alle disse 18 milliarder. Alt er trist og sløvt - jordens overflade er dækket af jernrug: alt dyreliv er forlængst forsvundet. Den eneste forlystelse, disse mennesker har, er at føre krige mod hinanden. Jaffe er leder af en sådan bande, der en dag bryder ind på et universitet og øver hærværk mod uerstattelige kostbarheder fra en svunden tid. Jaffe ønsker hele verden forandret til et mere udholdeligt sted: ført tilbage til det oprindelige. Han får adgang til forskernes lille verden, Djebel Tewil, hvor alt endnu er bevaret, som det engang var. Jaffe bliver den, der skaffer forandringen, der dog bliver anderledes end han havde forestillet sig. Det er spændende læsning, der kvalitetsmæssigt hører til blandt de bedste inden for genren.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2012

af

af

Frederik Nielsen

d. 19. nov. 2012

Genudgivelse af danske Niels E. Nielsens science fiction klassiker fra 1970. Henvender sig til læsere af den ældre science fiction og er egnet til skoleopgaver. Omslaget er typisk for Science Fiction Cirklens udgivelser.

Forfatteren har præget dansk science fiction gennem flere årtier og har bidraget med næsten 30 romaner og endnu flere noveller. DTR 13204 med det valgte navn James Fenimore Cooper, kaldet Jaffe er caravan og kender kun til livet på vejene bag rattet, men sådan er det for de fleste af jordens 18 milliarder beboere og kun dataerne i Djebel Tewill, der styrer trafikken, og forbryderne øverst i Familien kender til andet end den evige jagt over kontinenterne. Ungdommen har det ikke nemt i midten af det 21. århundrede, og deres indædte kampe på vejene inspireret af fortidens helte er den eneste adspredelse de har, udover alkohol, stoffer, sex og de flagellantiske masseorgier. Jaffe drømmer om at få naturen tilbage og da han står til "kemisk dæmpning" redder den sidste digter Kristofer ham og tager ham med til Djebel Tewill, hvor han møder datteren Khiara og får lov til at leve som en data. Jorden er ved at gå under af overbefolkning, og kun Jaffe kan tage den svære beslutning om at ødelægge de to verdener.

Plottet er typisk for science fiction udgivet i halvfjerdserne og rummer meget af den frygt for verdenssamfundets udvikling, der opstod i kølvandet på tresserne.

På trods af samfundets udvikling i de mere end 40 siden udgivelsen, er forfatterens budskaber stadig aktuelle.


Politiken

d. 4. apr. 1970

af

af

Ole Storm

d. 4. apr. 1970


Berlingske tidende

d. 24. jan. 1970

af

af

Tage Taaning

d. 24. jan. 1970


Jyllands-posten

d. 23. jan. 1970

af

af

Henning Ipsen

d. 23. jan. 1970


Dannevirke

d. 22. jan. 1970

af

af

Tage Eskestad

d. 22. jan. 1970


Proxima

Nr. 97 (2012)

af

af

Torben W. Anthony

Nr. 97 (2012)


Himmelskibet

Nr. 35 (2013)

af

af

Jesper Rugård Jensen

Nr. 35 (2013)