Bøger / faglitteratur

Valg


Beskrivelse


Et kort causerende essay om valg, hvor det danske valgsystem sættes i forhold til andre landes regler og praksis.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2017

af

af

Jytte Bræmer

d. 23. okt. 2017

Et kort causerende essay om valg, hvor det danske valgsystem sættes i forhold til andre landes regler og praksis.

Valg skal være kedelige ifølge forfatteren, der er en af vores førende valgeksperter. Kedelige, fordi forudsætningen er vores fundamentale tillid til, at embedsmænd afvikler valget regulært og korrekt. Vi har alle forudsætninger for, at vi har styr på, hvem de stemmeberettigede er, hvilket absolut ikke er tilfældet i andre lande. Ifølge en stor undersøgelse er vi faktiske verdensmestre i at afholde valg. Men udfaldet af valget er naturligvis ikke kedeligt. Forfatteren sammenholdet det danske system med andre landes. Det er ikke en beskrivelse af valglovens bestemmelser i detaljer, men en reflekterende analyse af valget som et politisk disciplin set på tværs af lande. Det er faktisk vores halvkedelige valg, der sikrer os sejren!.

Som sædvanligt i serien "Tænkepauser" er det en sand fornøjelse at få noget komplekst forklaret enkelt som i en maggiterning. Der er en lethed over gennemgangen, som kun er muligt ved et enormt overblik over stoffet. Forfatteren har en stor international erfaring gennem sine hverv som valgobservatør og rådgiver i andre lande i forhold til at opbygge demokratiske valgsystemer.

Søger man faktuel gennemgang af det danske valgsystem, skal man søge andre steder, fx Det demokratiske systemDet demokratiske system og , som trods samme titel er to forskellige titler om valgloven og de danske valgreglerSøger man faktuel gennemgang af det danske valgsystem, skal man søge andre steder, fx og , som trods samme titel er to forskellige titler om valgloven og de danske valgregler.


litteratursiden.dk

d. 11. jan. 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 11. jan. 2020

Danmarks valgsystem er i internationale undersøgelser gang på gang kåret som verdens mest retfærdige, men er det ufejlbarligt? Elklit er professor i statskundskab og har været valgobservatør og -rådgi...