Bøger / faglitteratur til børn

Vejret & rummet


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2011

af

af

Hans-Christian Uth

d. 18. nov. 2011

Det er meget vanskeligt at udpege en målgruppe for denne udgivelse. Udstyrs- og layoutmæssigt signalerer bogen mindre børn, men typografisk og sprogligt henvender den sig nærmere til voksne. Bogen kan muligvis anvendes som samtalebog, men det faglige og sproglige niveau vil gå hen over hovedet på mindre børn.

Bogen er i virkeligheden to bøger samlet i ét omslag med spiralryg - dog med fælles indholdsfortegnelse, stikordsregister og ordliste. Hver bog består af 10 opslag, som hver behandler et emne. I første bog ikke vejret som sådan, men en række af ekstreme vejrfænomener. Anden bog fortæller om de gængse emner inden for astronomien. Bøgerne fremtræder i leksivisuel stil med en kortfattet indledningstekst på hvert opslag suppleret med et væld af småtekster og billedtekster. Billedteksterne er sat med ekstremt lille typografi. Illustrationerne er en blanding af fotos, tegninger og computerbehandlede billeder - alt i farve. Hertil kommer en lang række folde-ud- og trække-ark samt gennemsigtige plastsider med illustrationer. Bøgerne rummer en del fejl, fx udnævnes bjerge til en klimazone, samt en del forvrøvlede forklaringer, fx: Muldlag er det øverste jordlag ... og er voksested for de fleste planter og dyr.

Fra de seneste år har vi i gruppe 52.4 fx Vort solsystem, 2011, Kosmos, 2009 og På opdagelse i verdensrummet, 2009. I gruppe 55.8 har vi fx Børnenes bog om vejret, 2010, Vejr, 2010 og Ekstremt vejr, 2009, alle bedre.

En underholdningspræget fagbog med en meget diffus målgruppe.