Bøger / faglitteratur

Velfærd med et menneskeligt ansigt? : fremtidens styringsparadigmer i den offentlige sektor


Beskrivelse


Det offentliges ressourcer forsvinder ned i et stort, sort hul, konkluderer forfatterne. I bogen viser de, hvordan New Public Management kan afvikles som det herskende styringsparadigme og erstattes med en mere tillidsbaseret og effektiv tænkning. Velfærden er under pres. På den ene side klager velfærdens frontarbejdere i f.eks. kommunerne og befolkningen over øget bureaukrati og faldende service. På den anden side hævder regnedrengene i Finansministeriet, at der samlet set investeres mere i det danske velfærdssamfund end nogensinde. Baggrunden for denne antologi er netop at problematisere og vurdere, hvor mange ressourcer der bruges til at evaluere, kontrollere og overvåge de medarbejdere, som hver eneste dag arbejder for at bringe velfærden ud til danskerne. Den kritiserer den såkaldte New Public Management-tænkning for at suge kræfter ud af hverdagens velfærdsydelser og dermed forringe den samlede velfærd. Bogen rummer kapitler fra en række praktikere, politikere og akademikere, som alle har været villige til at udfordre sig selv og læserne med fremsynede bud på, hvordan vi kan lede den offentlige sektor på en ny og mere tidssvarende måde. Bogen - der er igangsat af tænketanken Cevea - indeholder bidrag fra: Cathrine Lindberg Bak, Nicolaj Ejler, Søren Hartz, Steen Hildebrandt, Lars Kolind, Leon Lerborg, Peter Nordhoek, Bettina Post, Raymond Saner, Anne Vang og Knud Aarup.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. sep. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. sep. 2011

En målgruppe er politisk interesserede i debatten om velfærd. Og en anden målgruppe ledere og medarbejdere i den offentlige sektor. Kan bruges som supplerende materiale fra og med godt gymnasieniveau.

Debat-antologi om styringen af velfærd redigeret af Jens Jonatan Steen og Malthe Munkø, henholdsvis analysechef i tænketanken Cervea og konsulent i Dansk Erhverv. Tænketanken Cervea inviterer 11 bidragydere til antologien. Om ideen skriver Steen: "For at igangsætte det endelige opgør med de herskende og i deres ekstreme form meget destruktive styringsparadigmer, har Cervea inviteret 11 tænkere fra den teoretiske, den praktiske og den politiske verden til at give hvert deres bud på fremtidens styringspardigmer". Her skriver fx praktikeren, social- og arbejdsmarkedsdirektør Knud Aarup, under overskriften: "New Public Management - en virus i velfærdssamfundet", børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Anne Vang, skriver om "Fremtidens offentlige ledelse", og professor Steen Hildebrandt kalder sit indlæg: "Oprydning og nytænkning i velfærdssamfundet: refleksioner og påstande." De 2 redaktører laver i deres afsluttende bidrag en opsamling på antologien.

Lignende debatbøger fx Paludans Velfærd i klemme og Nielsens Velstandssamfundet.

Aktuel debat-antologi for de særligt interesserede. For de større biblioteker.


Danske kommuner

Årg. 42, nr. 35 (2011)

af

af

Anne Tortzen

Årg. 42, nr. 35 (2011)


Sygeplejersken

Årg. 112, nr. 2 (2012)

af

af

Karen Ellen Spannow

Årg. 112, nr. 2 (2012)