Bøger / skønlitteratur / roman

Venus i pels


Beskrivelse


Klassisk erotisk roman om et kærlighedsforhold, hvor manden totalt underkaster sig kvinden.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Adda Lykkeboe

d. 18. dec. 2018

Forf. (1835-95) var historieprof. i Graz. I 1880erne var han en kendt og feteret forfatter, men ved sin død 1895 var han glemt. Venus i Pels udkom 1870. Romanen er en rammefortælling om enjegperson, der i en drøm møder den stærke, bydende Venus. Han besøger sin ven, Severin, der giver ham en dagbog, der fører den drøm, jegpersonen har drømt, til ende. Dagbogen beretter om den ungeSeverins passion for den smukke Wanda. Ved deres første møde bærer hun en pels, der for Severin bliver eet med hans fantasier om en straffende kvinde, nøgen under en yppig pels. Severin så at sigeforfører Wanda til at lade ham underskrive en kontrakt, der giver hende hals- og håndsret over ham. Wanda er først tøvende, men gradvis tager hun sin herskerinderolle på sig og pisker, nedværdigerog ydmyger Severin indtil hun tilsidst lader sin elsker piske ham for derefter at forlade ham. Bogen kan ikke læses som pornografi. Dens sprogbrug er sobert, næsten kysk, og den rummer en morale:»Kvinden, således omhun er skabt af naturen, er mandens fjende, og kan kun være hans slavinde eller despot, men aldrig blive hans kammerat. Det vil hun først kunne blive, når hun bliverligestillet med ham i rettigheder og bliver ham jævnbyrdig gennem dannelse og arbejde«. - Den er smukt oversat fra tysk forlæg af 1980 ved Boj Bro og er velkommen blandt øvrige klassikere.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. okt. 2008

af

af

Kent Skov

d. 10. okt. 2008

Bogen er udover den centrale historie også en kultroman og i sig selv et stykke litteraturhistorie. Venus i pels er også et stykke sekundærlitteratur, som både studerende inden for litteratur og psykologi nu kan få et let førstehåndskendskab til.

Leopold v. Sacher-Masoch (1836-1895) var en produktiv forfatter i samtiden, men er i dag næsten kun kendt for dette studie i romanform af mandlig trang til underkastelse og afstraffelse af en kvinde, der altså i dette tilfælde helst kun skal være iført pels, sko og pisk. Denne trang betragtes vel nu snarere som en seksuel leg, men fik ved psykoanalysens store fremkomst i løbet i 1880'erne sit særlige navn efter forfatteren: "masochisme". Historien går med referencer til antikkens æstetik i sin enkelhed ud på, at den følsomme levemand Gregor fascineres af den unge smukke enke Wanda, der er hans overbo. De bliver fortrolige, og han formulerer sin fascination og sin trang over for den frisindede frue. I en blanding af fascination og skepsis indlader hun sig på eksperimentet med at være hans herskerinde og dominere ham som slave, og i historien udfoldes fantasien, forsmåelsen og skinsygen ud.

Bogen er kommet i forskellige danske udgaver siden udgivelsen i 1870, den seneste er fra 1981.

En kuriøs, men interessant genudgivelse af den erotiske klassiker. Romanen kan måske forekomme nutidens læsere rigeligt manieret med den opstyltede stil, som blev anvendt på den tid, bogen er skrevet, men har stadig en elementær fascinationskraft.


Berlingske tidende

d. 8. mar. 1982

af

af

Johan de Mylius

d. 8. mar. 1982


Information

d. 2. dec. 1981

af

af

Finn Abrahamowitz

d. 2. dec. 1981