Film / nonfiktion til børn / dokumentarfilm

Veras historie : en film om modstandskamp


Beskrivelse


Vera Vang, en kvinde i halvfjerdserne, fortæller om sin opvækst på landet, om sin tid som syerske i tredivernes København, om medlemskabet af Kommunistpartiet og hendes støtte til danske frihedskæmpere under besættelsen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. mar. 2010

af

af

Ricki Elsgaard

d. 9. mar. 2010

For historisk interesserede, specielt til dem med interesse for 2. verdenskrig og den danske modstandskamp. Kan bruges af gymnasie- og folkeskoleelever i opgavesammenhæng, men da dokumentarfilmen er fra 1983, og det tydeligt ses i stilen og billedkvaliteten, vil det nok primært være den ældre del af den mandlige lånerskare der vil finde den spændende og oplysende.

I interviews krydret med autentiske klip fortæller Vera Vang dejligt bramfrit om sit dramatiske liv i årene før og under Danmarks besættelse. Hendes mand Thor bliver sammen med 500 andre spaniensfrivillige og kommunister anholdt af det danske politi og sendt til tilintetgørelseslejren Stutthof ved Danzig. Herefter danner hun "De røde enker", der sender pakker med mad og andre livsfornødenheder til deres tilbageholdte mænd. Da hun bliver spurgt, om hun vil huse Bopas leder Børge Thing, bliver det startskuddet til et liv som en del af sabotagegruppen.

Modstandsbevægelsen bliver ofte portrætteret på film i disse år. På spillefilm bl.a. i den succesfulde Flammen & Citronen, 2008.

Dokumentarfilmen er fra 1983 og det ses tydeligt. Det er et spændende og vigtigt stykke danmarkshistorie, der ikke kan fortælles tit nok. De unge vil nok finde tempoet for langsomt, men der skal nok være nogle blandt de ældre lånere, der vil være glade for at kunne låne dvd'en med hjem. En bestseller bliver det formentlig ikke, men små stykker vigtig danmarkshistorie på film skal der naturligvis også være plads til på folkebibliotekerne.