Biografi og kunstbog om maleren Elisabeth Jerichau-Baumann. For kunstinteresserede og dem, der er interesserede i en stærk kvindeskæbne. Forfatterens smittende begejstring for emnet gør, at også de, der blot vil læse om tiden og emnet bredere, vil føle sig underholdt.
Bogen handler om ægteskabet mellem den polskfødte maler Elisabeth Jerichau-Baumann (EJB)(1819-1881) og den danske billedhugger Jens Adolf Jerichau (1816-1883), om deres betydning i dansk og europæisk kunst, og hvordan hans depressive sind påvirker både deres familieliv og den store børneflok. Forfatteren, der også er journalist, arver et maleri af EJB og kaster sig ud i at afdække hendes liv og kunstneriske virke. Han blander biografiske oplysninger med præsentation af værker og citater og breve fra hovedpersoner og samtidige. Her er ikke tale om en kritisk gennemgang men en mosaik af et fascinerende og omtumlet liv. Sprogligt veloplagt og med mange gode illustrationer af værker, tegninger m.m. Med bogen følger en cd på 45 min. fra DR: "En glemt verdensberømthed - Brikker til en mosaik om malerinden Elisabeth Jerichau-Baumann" med Ghita Nørby, Frits Helmuth & Erik Mørk.
Birgit Pouplier skrev i 1996 romanen Lisinka om EJB's liv og ægteskab. Dette er den første fagbog med en gennemgang af EJB's liv.
Veloplagt og personlig gennemgang af en af de store danske kvindelige kunstnere i 1800-tallet. Den polskfødte EJB malede bl.a. som den første vesterlandske kvinde motiver fra de hemmelighedsfulde tyrkiske bade, hvor kun kvinder havde adgang. Indbydende illustrationer og læsevenlig sats. Forsiden er udsnit af et selvportræt. Levnedsbeskrivelse, periode- og værkbeskrivelse i fin forening.