Bøger / skønlitteratur / roman

Vi er brødre


Beskrivelse


Brødrene Poul og Jens vokser op i Nordjylland i årene efter 2. verdenskrig. Deres far deltog i modstandsbevægelsen, og hans oplevelser præger familien. Brødrenes forskellige opfattelse af familien og verden omkring dem truer med at splitte familien.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. aug. 2018

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 31. aug. 2018

En roman om to brødre, der vokser op i en familie præget af begivenhederne under 2. verdenskrig. Til læsere der holder af danske romaner om indbyrdes forhold og relationer i familier.

Iben Mondrup er bedst kendt for romanerne GodhavnKarensminde og Karensminde, der tidsmæssigt ligger efter denne roman. I denne familieroman går hun tilbage i tiden og fortæller historien om forældregenerationen fra de forrige bøger. Brødrene Poul og Jens vokser op i Nordjylland i årene efter 2. Verdenskrig. Deres far har været med i modstandsbevægelsen, og hans oplevelser præger hele familien. Poul føler et stort ansvar for sin mor og lillebror, men som 15-årig får han nok og stikker til søs. Den tre år yngre Jens prøver at balancere i en uligevægtig verden, hvor mor er i centrum og far på et kritisk tidspunkt forlader familien. De to brødre skiftes til at være omdrejningspunkt i romanen, snart følger vi den udadvendte aktivistiske storebror, snart den forsigtigere lillebror, der vælger gymnasievejenIben Mondrup er bedst kendt for romanerne Godhavn og , der tidsmæssigt ligger efter denne roman. I denne familieroman går hun tilbage i tiden og fortæller historien om forældregenerationen fra de forrige bøger. Brødrene Poul og Jens vokser op i Nordjylland i årene efter 2. Verdenskrig. Deres far har været med i modstandsbevægelsen, og hans oplevelser præger hele familien. Poul føler et stort ansvar for sin mor og lillebror, men som 15-årig får han nok og stikker til søs. Den tre år yngre Jens prøver at balancere i en uligevægtig verden, hvor mor er i centrum og far på et kritisk tidspunkt forlader familien. De to brødre skiftes til at være omdrejningspunkt i romanen, snart følger vi den udadvendte aktivistiske storebror, snart den forsigtigere lillebror, der vælger gymnasievejen.

En velskrevet roman, der langsomt og gennem drengenes forskellige opfattelser sætter fokus på indbyrdes relationer i familien, idealer, kriser og overlevelsesmekanismer.

Katrine Marie Guldagers En uskyldig familieDet du mister og Lisbeth Bruns Det du mister er eksempler på andre nyere danske romaner med vægt på identitet og familierelationerKatrine Marie Guldagers En uskyldig familie og Lisbeth Bruns er eksempler på andre nyere danske romaner med vægt på identitet og familierelationer.


litteratursiden.dk

d. 5. okt. 2018

af

af

Lise Vandborg

d. 5. okt. 2018

Mondrup har skrevet et stærkt og tankevækkende portræt af to brødre, som på hver sin måde er mærket af fortielser, skyld og fraværende forældre i skyggen af krigen. I Godhavn imponerede Mondrup med si...


Jyllands-posten

d. 28. okt. 2018

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 28. okt. 2018


Berlingske tidende

d. 6. okt. 2018

af

af

Merete Reinholdt

d. 6. okt. 2018


Kristeligt dagblad

d. 28. sep. 2018

af

af

Anna Møller (f. 1984)

d. 28. sep. 2018


Information

d. 27. sep. 2018

af

af

Tue Andersen Nexø

d. 27. sep. 2018


Børsen

d. 28. sep. 2018

af

af

Line Rasmussen

d. 28. sep. 2018


Standart

Årg. 32 nr. 4 (2018)

af

af

Ann-Katrine Schmidt Nielsen

Årg. 32 nr. 4 (2018)