Vi er ikke eneforfattere i vores eget liv, skriver Svend Brinkmann, som spinder en skæbnelivstråd om 93-årige Lilis liv. Til læsere af livshistorier med psykologisk refleksion.
Lili kontaktede i 2018 SB for at diskutere begrebet værdighed. Der opstod samtaler mellem de to om Lilis liv og de oplevelser, der formede hende. Som teenager gjorde hun sig skyldig i forelskelser i tyske soldater i et besat Danmark. Da hun så sig spejlet i Scarlett-figuren i "Borte med blæsten", fik hun skamfulde tanker og gik i psykoanalyse i 30 år. Bogen veksler mellem Lilis historie og SB's refleksioner over de livstråde/livstæppe, vi er vævet ind i, med referencer til græsk og nordisk mytologi og andre psykologers teorier.
Med inspiration i Lilis historie udfolder psykologen Svend Brinkmann sin engagerede fortælling om, at vi som mennesker er forbundet og forpligtet i kraft af vores livstråde. At vi kan ikke alt, netop fordi vi er bundet til livstæppet og til det, der er gået forud for os, og at det er en befrielse ikke at skulle være sin egen lykkes smed. Bogen gør op med forestillingen om det frie valg og ligger i naturlig forlængelse af hans tidligere bøger Gå glipStå fast og Stå fastMed inspiration i Lilis historie udfolder psykologen Svend Brinkmann sin engagerede fortælling om, at vi som mennesker er forbundet og forpligtet i kraft af vores livstråde. At vi kan ikke alt, netop fordi vi er bundet til livstæppet og til det, der er gået forud for os, og at det er en befrielse ikke at skulle være sin egen lykkes smed. Bogen gør op med forestillingen om det frie valg og ligger i naturlig forlængelse af hans tidligere bøger Gå glip og .
Bogen er ret unik som livs- og skæbnefortælling. I Tyskernes piger giver Merete Just et billede af "tyskerpigerne" på Skive-egnen.