Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Vi har iført os ligklæder


Beskrivelse


13-årige Martin er sammen med sin far på vej hjem fra Kenya til Danmark, da flyet kapres af fire palæstinensiske terrorister. Det bliver fire nervepirrende døgn.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Eva Lodal

d. 18. dec. 2018

KB har tidligere skrevet stærkt og medrivende om undertrykkelse og uret. Det samme gælder nærv. bog, der handler om en flykapring - og lige så meget om palæstinenseres vilkår. Historien ertemmelig velkendt, også i børnelitteraturen: en gruppe palæstinensere, forstærket med en japansk superterrorist, kaprer et fly, som efter flere nervepirrende døgn stormes. Læseren følger skiftevisaktiviteten på jorden og begivenhederne i flyet, som de ses af en ung kaprer og af en dansk dreng blandt passagererne; de to får en flygtig personlig kontakt, som senere gør det svært for drengenbare at afskrive den anden som en sindssyg fanatiker. Massakren i en af Beiruts flygtningelejre danner en grum og effektfuld baggrund for hans deltagelse i kapringen - men der er ikke megetromantisk partisanhelt over nogen af terroristerne. Bogen stiller spørgsmål om retfærdighed og magt, om at tage retten i egen hånd - og svarene er op til læseren. KB fortæller den efterhåndennærmest trivielle historiespændende og med et par krøller til sidst; han gengiver stemninger og sansninger fint, og de to hovedpersoner lever ganske godt for læseren, mens andre figurer erhurtigere glemt. - Forsiden er ikke videre original, men signalerer tydeligt noget med terrorisme. - Fra 12-13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ebbe Dissing (skole)

d. 18. dec. 2018

Martin og hans far, der er ambassadesekretær, er på vej til Danmark efter 4 år i Afrika. I Sydyemen bliver flyet kapret af 4 palæstinensiske terrorister, og man følger derefter reaktionen hosbåde passagerer, vort hjemlige udenrigsministerium og den internationale antiterrorledelse. Bogen er derfor præget af mange spring i synsvinkel, så handlingen opleves fra flere sider. Gennemgåendeer Martin og en af terroristerne. Der opbygges efterhånden en ret intens spænding gennem både den ydre handling, mens flyet er i luften, og gennem de mange synsvinkelskift, hvor man følgerforberedelsen af redningsaktion/angreb på flyet. På Cypern befries passagererne og de fleste af terroristerne dræbes. Martin og hans far vender hjem, hvor de først rigtig begynder at tænke over,hvad det egentlig er, de har været ude for. En fortælling med både ydre og indre spænding, men de mange skift i synsvinkel gør, at handlingen kan være vanskelig af følge og vil for den mindre øvedelæser være medvirkende til,at bogen bliver vanskelig at overskue. Sproget er velformuleret og ligetil, men persontegningen virker uskarp og lidt udflydende. Kan anvendes bl.a. i forb. m. arbejdemed terrorisme i folkeskolens 8.10. klasse.


Politiken

d. 18. dec. 1989

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 18. dec. 1989


Jyllands-posten

d. 9. okt. 1989

af

af

Uffe Christensen

d. 9. okt. 1989


Det fri Aktuelt

d. 7. nov. 1989

af

af

Steffen Larsen

d. 7. nov. 1989