Bøger / faglitteratur / bibliografier

Vi slår ihjel og lever med det


Beskrivelse


Kan vi være bekendt at gå med skyklapper længere, eller er det på tide at undersøge, hvad krig gør ved vores soldater? Gennem personlige erfaringer, samtaler med svendene M/K og et studie af krigens historie og psykologi beskriver Oberst Møller det måske mest tabubelagte emne af alle: Drabets anatomi. Resultatet er bogen VI SLÅR IHJEL, der fortæller om soldaternes frygt, stress, ophidselse og fortrydelse, tunnelsyn og hukommelsestab og de mange tanker, der løber gennem hovedet på soldaterne før, under og efter kamphandlingerne.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. apr. 2010

af

af

Sune Hundebøll

d. 21. apr. 2010

Bogen henvender sig til soldater og politifolk, som kan komme i en situation, hvor de slår ihjel. Pårørende til udstationerede soldater kan også have glæde af den.

Lars R. Møller er oberst. Han har tidligere været chef for Hærens Kampskole og er nu ved Forsvarskommandoen. I de sidste par årtier har Danmark haft soldater udstationeret i kampzoner i eks-Jugoslavien, Irak og Afghanistan. Det er en soldats arbejde at slå ihjel på statens vegne. Bogen beskriver det der sker, når en soldat dræber et andet menneske. Ligesom bearbejdelsen og den forudgående uddannelse tages op. En af forfatterens pointer er, at de fleste soldater dræber uden at blive traumatiseret. Lars R. Møller skriver ud fra egne erfaringer og egen spørgeskemaundersøgelse blandt danske soldater. Han trækker på både psykologien og fysiologien, men bogen er ikke et videnskabeligt værk.

Forfatteren har tidligere skrevet bøger om militærvæsen og krigsførelse, bl.a. Det danske Pearl Harbor om bureaukratiseringen i det danske forsvar og Operation Bøllebank der beretter om danske soldaters indsats i eks-Jugoslavien i 1994. Vi slår ihjel og lever med det er den første af sin art på dansk.

Bogens emne er specielt. Den vil sikker have stor værdi for målgrupperne - soldater og pårørende.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juli 2018

af

af

Per Månson

d. 2. juli 2018

En beskrivelse af de fysiske og psykologiske elementer, der er i spil, når man har et job, der indebærer, at man kan blive nødt til at dræbe andre. For især kommende og hjemvendte soldater, politifolk, deres pårørende og undervisere.

Lars R. Møller har efterhånden en større faglitterær produktion bag sig. Mest kendt er nok Operation Bøllebank om Balkankrigen. Nærværende bog omhandler generelt drab i krig, stressfunktioner, nødvendige forberedelser og uddannelse, hvad der egentlig foregår i kampsituationer, reaktioner efter hjemsendelse samt forslag til forbedring af udsendte og hjemvendte soldaters forhold. Bogen baserer sig udover udenlandsk faglitteratur på en meget lang række spørgeskemaer og direkte interviews med soldater på alle niveauerOperation bøllebank.

Det er en veldokumenteret bog om et snævert, men ellers dårligt dokumenteret emne.

Der er ikke faktuelle ændringer i forhold til tidligere udgaver udover et nyt forord, der ridser forandringer op, forfatteren senere vil beskrive i en ny bog. Emnet er ellers berørt i Livet efter krigszonenGod soldat og helt menneske ; en praktisk vejledning til hjemvendte soldater og deres familie og God soldat og helt menneskeDer er ikke faktuelle ændringer i forhold til tidligere udgaver udover et nyt forord, der ridser forandringer op, forfatteren senere vil beskrive i en ny bog. Emnet er ellers berørt i Livet efter krigszonen ; en praktisk vejledning til hjemvendte soldater og deres familie og .


Weekendavisen

d. 29. apr. 2010

af

af

Anne Knudsen

d. 29. apr. 2010


Militært tidsskrift

Årg. 141, nr. 2 (2012)

af

af

David Vestenskov

Årg. 141, nr. 2 (2012)


Dansk kirketidende

Årg. 162, nr. 7 (2010)

af

af

Christian Ulrich Terp

Årg. 162, nr. 7 (2010)