Journalisterne Thomas Ubbesen og Anne Haubek rejser gennem udkantsøsteuropa for at undersøge, hvordan den almindelige østeuropæer har det 30 år efter murens fald. For læsere af europæisk samtidshistorie.
I efteråret 2018 beslutter journalistparret sig for at rejse igennem landene, der lå på den anden side af jerntæppet, for at tale med folk som husker livet under kommunismen og spørge til, hvordan tilværelsen siden har udformet sig. Fra Østtyskland går turen til Polen, Hviderusland, Krim, Ukraine, Moldavien, Rumænien, Bulgarien, Makedonien, Kosovo, Albanien, Serbien og Ungarn. Mange af de adspurgte fortæller om forfærdelig undertrykkelse under kommunismen, mens andre har mere nostalgiske følelser fra epoken. Flere steder er tilværelsen stadig lige så ringe som før murens fald.
Bogen er rejselitteratur af den bedste slags. Aktuel, øjenåbnende og vedkommende. Ubbesen beskriver med et skarpt blik og tør humor parrets oplevelser undervejs. Som dansker bliver man paf over, hvor grundlæggende anderledes livsvilkårene er, selv i de østlande som er med i EU. Der er meget ny viden for de fleste, og man får et fascinerende indblik i samfund som ligger geografisk tæt på, men sjældent bliver bliver behandlet i dybden i den danske presse.
Niels Barfoeds Hotel Donau beskriver omvæltningerne i Østeuropa i 1989 for et nutidigt publikum.