Bøger / skønlitteratur / roman

Viae Deus audet scire - veje Gud tør kende eller Den melankolske reformator


Beskrivelse


Vi følger i romanens form Martin Luther fra barndommen over hans modvillige karriere som reformator til hans død. Både gennem ham og gennem en række bipersoner får vi et stemningsmættet indblik i det voldsomme, men også spirituelt stærke liv, man levede på den tid.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2016

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 1. sep. 2016

Det er i de kaotiske år mellem middelalder og gryende oplysning, at Martin Luther udpeger linjen mellem Gud og verden, men det er tiden, der står klarest i denne voldsomme og sansede roman, der cementerer forfatterens position som en original og åben beskriver af kristen åndelighed. Målgruppen er litterært skolede med interesse for perioden og personen.

Med Martin Luther i centrum oplever vi hans samtid. Oscar K. lader en del bipersoner forblive børn romanen igennem, og det befordrer en stemning af skæbnetro og naivitet. Vi får et billede af den tankeverden, der måske var almuens, men vi ser også, hvordan den kirkelige og åndelige diskurs ikke kun blev styret af Luther. Bogen har citater fra samtidige kilder og bogen afsluttes med lister over personer dels fra romanen og dels virkelige.

Oscar K. skriver smukt med en sproglig sans, der løfter indholdet. Han kan, som få, skrive sig ind i den kirkelige middelalder på en måde, der får teksten til at sitre af overtro, skæbne, råhed og håb. Det er ikke alt man forstår, men man aner meget. Han har et godt greb om tiden, og det lykkes at formidle den som en brydningstid, hvor Luther var en af flere aktører. Bogen er lækkert layoutet, udstyret med bittesmå røskner af Dorthe Karrebæk og smukt indbundet.

Luther - med egne ord er også et forsøg på at præsentere Luther i skønlitterær form, dog mere traditionelt.


Jyllands-posten

d. 1. jan. 2017

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 1. jan. 2017


Weekendavisen

d. 18. nov. 2016

af

af

Jens Bærentzen

d. 18. nov. 2016