Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Victoriatiden og de victorianske romanforfattere : en personlig kanon


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2009

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 29. jan. 2009

Jonna Wennerstrøm Nielsen pointerer, at hun er formidler, ikke forsker, og kalder sin bog for en personlig kanon. Hendes bog er for litteraturinteresserede voksne i fx læsekredse og lystlæsere på hf-niveau.

Bogen fortæller om England 1837-1901 og om nogle af engelsk litteraturs store romanforfattere. Den formidler sit emne i et letlæst og levende sprog, som afspejler forfatterens kærlighed til emnet. Bogen falder i to hovedafsnit: Første del fortæller om engelsk historie, samfund, kultur, religion, naturvidenskab m.m. Det er meget detaljeret med mange fakta, navne og tal. Jeg havde foretrukket det mere fokuseret og selektivt. Anden del fortæller om forfatterne Elizabeth Gaskell, George Eliot, Dickens, Hardy, Trollope og søstrene Brontë. Her skriver bogen sig for alvor varm og fungerer glimrende, både underholdende og oplysende med en række essays, som læser biografi og værk sammen. Fint omslag og bagsidetekst, tekstmættet layout, fyldig indholdsfortegnelse og annoterede litteraturlister.

Der findes ikke rigtig andre lignende brede skildringer af perioden, men selvfølgelig kan man finde andet på dansk om de enkelte forfattere. Forfatteren har tidligere skrevet Jane Austen - hendes liv og forfatterskab, 2001.

Udmærket essayistisk introduktion for voksne lystlæsere til nogle af Victoria-tidens store engelske forfattere. Bogen er velskrevet og letlæst, første del (om perioden) er dog meget detaljepræget, anden del (om de enkelte forfattere) er langt mere inspirerende.