Bøger / faglitteratur

Viden

Del 46 af Tænkepauser

Beskrivelse


Forfatteren anvender filosofferne og erkendelsesteoretikerne til at indkredse vidensbegrebet og inddrager samtidig eksempler fra hverdagen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2017

af

af

Jytte Bræmer

d. 23. jan. 2017

I serien "Tænkepauser" indkredses her det vanskelige begreb viden. Som seriens øvrige bind for alle, der er nysgerrige på omverdenen og store og brede begreber.

Det ligger i videns natur, at den skal føre videre til noget andet; at der er noget, der mangler. Derfor er tvivlen tæt knyttet til viden. Forfatteren, der er videnskabshistoriker, fører os ind i et vanskeligt definerbart begreb. Der er den bevidste viden, alt det vi ikke ved, den tavse viden og så er der alt det, vi ikke ved, vi ikke ved. Forfatteren anvender filosofferne og erkendelsesteoretikerne til at indkredse vidensbegrebet og inddrager samtidig eksempler fra hverdagen for at få læseren til at begribe det svært begribelige. Formen er som de øvrige bind: 60 sider, og med grønt er de væsentlige pointer fremhævet.

Det fantastiske i serien er forfatternes store overblik over stoffet, der gør dem i stand til at fremtrylle en maggiterning af det vigtigste. Kunsten er at formidle det for lægmand. Her har vi med et overordentligt vanskeligt begreb at gøre, og det er da også en af de svære i serien med mange referencer til teoretikerne, som ikke er bekendte for den almindelige læser. Men den er velskrevet i en let, veloplagt tone og stil, der gør den læseværdig og gør læseren nysgerrig på emnet.

Der er mange bøger om videnskabsteori, men svært at pege på en, der så isoleret beskæftiger sig med viden. Bedste bud er Viden, videnskab og virkelighed, som dog er langt mere akademisk.


Kristeligt dagblad

d. 10. mar. 2017

af

af

Søren Hindsholm

d. 10. mar. 2017