Bogen er skrevet i anledning af Ribes 1300-års jubilæum i 2010 og den fortæller om den handelsplads, der i 700-tallet var med til at grundlægge byen. Den kan anvendes til undervisning og opgavebrug fra ca. 14 år, men den kan i øvrigt læses af alle med interesse for vikingetiden.
Under Danmarks ældste by, Ribe, ligger der et tykt kulturlag, der fortæller om tidligere tiders storhedstid. På baggrund af de få procent, der er udgravet, og de mange fund fra redskaber og materialer fortælles om den vigtige internationale handelsplads, der udviklede byen. Bogen sætter fokus på årene 700 - midten af 800-tallet, hvor markedspladsen havde størst betydning. Her er om markedspladsens bebyggelse, handelen, de mange håndværk, mønter og ikke mindst om dagliglivet, tro og magt. De skrevne afsnit er forholdsvis korte, og de er suppleret med mange fine illustrationer, tegninger og fotos fra udgravningerne og de righoldige fund. Der er tegninger af bl.a. metalstøbning og hornforarbejdning.
S. Jensen: Ribes vikinger, 1992 handler også om arkæologiske fund fra samme periode.
I årene mellem 700 til ca. 850 var der en vigtig handelsplads i Ribe, som var begyndelsen til byen. Ud fra udgravninger og de righoldige fund fortælles inspirerende og let læseligt om dagligliv, handel, håndværk, magt og tro i vikingetiden. Til lystlæsning, undervisning eller som en god introduktion til en vigtig periode.