Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Vildnisset


Beskrivelse


Den 13-årige dreng Kit Watson stifter bekendtskab med den sære og mystiske jævnaldrende dreng John Askew. Denne opfordrer Kit til at deltage i en uhyggelig leg, hvor man for en kort tid er død ...

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. mar. 2000

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 24. mar. 2000

Ligesom i den prisbelønnede debut, Skellig : den mystiske mand (99/14), er der tale om en velskrevet, smuk, bevægende og spændende fortælling. I centrum står den veltilpassede Kit og den utilpassede bølle, John Askew. Noget binder de to 13-årige sammen i et had/kærlighedsforhold, der rækker ud over dem selv og deres egen tid. Det forhold har noget med deres evner som henholdsvis fortæller og tegner, og noget med deres miljø, stedets og personernes historie at gøre. Motivet om samhørighed på grund af/på trods af tid og sted føres suverænt og velkomponeret igennem, belyst dels gennem en række bipersoner, især farfaderen, der får plads til at leve deres eget liv i fortællingen, dels gennem Kits historie-i-historien om den præhistoriske Lak ved isbræen. Et element af magisk realisme drages også ind i fortællingen via de lukkede miner i Stoneygate, "Hullerne i jorden", hvor en del af handlingen foregår, og som – i drengenes fantasi? – befolkes med forlængst afdøde minearbejderbørn. Selv om den opererer på flere planer, får bogen på besnærende elegant vis sagt noget vigtigt om drømme, erindringer og samhørighed – også mellem generationerne. Fra ca. 7. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. mar. 2000

af

af

Vera Jensen

d. 24. mar. 2000

En fascinerende og fremragende ungdomsbog af David Almond, der tidligere har fået udgivet Skellig : den mystiske mand (1999). Bogen fænger fra første side, hvor den starter på en måde der virkelig kildrer læserens nysgerrighed. Så springer handlingen tilbage i tiden, og der oprulles et bevægende, spændende og psykologisk medrivende drama. Hovedpersonen er den 13-årige dreng Kit Watson, der af den forsømte og misrøgtede jævnaldrende dreng John Askew bliver opfordret til at deltage i en leg, hvor man bliver hensat til en dødlignende tilstand. Seancen foregår i en hule, der hører til et gammelt system af minegange, og her kommer Kit i kontakt med børn, der tidligere er omkommet i minerne. Historien er suverænt disponeret og fortalt i flot og flydende prosa. Det er en roman om følelser, om at miste, om at bevare håbet og leve med tabet. Alle personer er beskrevet bevægende og begavet, og stærkt i billedet står Kits samhørighed med bedstefaderen, familiens tackling af bedstefaderens tiltagende demens og Kits dæmoniske venskab med den samspilsramte desperado John Askew. En væsentlig og velskrevet ungdomsbog for de 12-14-årige.