Bogen henvender sig primært til psykologer og psykoanalytikere, men kan pga. sin tværfaglige karakter også interessere fagfolk inden for andre fagområder.
Forfatteren er en estimeret udviklingspsykolog og spædbarnsforsker og bl.a. kendt for klassikeren Spædbarnets interpersonelle verden, 3. udg. 2009. I Vitalitetsformer beskæftiger han sig med et overset aspekt af menneskets oplevelsesverden, som han betragter som et selvstændigt område, der kan studeres videnskabeligt med grundlag i både fysiske handlinger og mentale operationer. Han undersøger vitalitetens forskellige manifestationer i vores hverdag, i psykologien og psykoterapien samt i kunsten, og sætter dem ind i en neurovidenskabelig sammenhæng. Til slut beskriver han, hvordan man kan udnytte denne viden om vitalitetsformer i det kliniske arbejde. Bogen er akademisk i stilen med udstrakt brug af fagterminologi og mange referencer til videnskabelig litteratur.
Bogen er nyskabende ved sin videnskabelige behandling af et overset begreb i menneskets oplevelsesverden.
En banebrydende, videnskabelig beskrivelse af forskellige vitalitetsformer og deres betydning for den psykoterapeutiske proces.