Bøger / skønlitteratur / tegneserier

Vores kvarter


Beskrivelse


Tag med på tur i tekst og billeder til Francos Spanien i 1940'erne og 1950'erne, og få en række historier fra arbejderkvarteret. For læsere, der ønsker en anderledes udformet fortælling om datidens Spanien.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Holst (skole)

d. 18. dec. 2018

Tegneserie i sort/hvid. Hæftet indledes med et forord om Spanien i 50-erne med reflektioner over udviklingen siden 1936 ved oversætteren Per Vadmand. Historien tager udgangspunkt i de socialetilstande i 50-erne eksemplificeret i et børnehjem, hvor en lille knægt, Carlos Garcia efter en prøve får lov til at forlade børnehjemmet for at blive lærling på en fabrik. I korte episoder følgervi det forhutlede barn, mødet med familien, den fornærede fabrikant, fattigdommen for den jævne befolkning og fascismens spøgelse. Mange sider af samfundslivet skildres, f.eks. overtro, detreligiøse liv, seksualitet, narkomani, politivold og undertrykkelse. Tegneren Carlos Giménez kan tegne ansigter, som afspejler et bredt følelsesregister. Samtidig evner han at skildre hverdagen iet hårdt og fattigt samfund, så indtrykket ætser sig ind i sjælen. En farvelægning ville ikke harmonere med de atmosfæremættede portrætter, som i sort/ hvid står med markant grafisk virkning. Medpræsentationen af én itegneserieform fremmed verden er hæftet også en generel anklage mod undertrykkelse af ethvert samfunds svage. Der er enkelte voldsomme scener, som gør hæftet uegnet for yngrelæsere. For voksne samt modne læsere fra ca. 16 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Hansen

d. 18. dec. 2018

Giménez, kendt bidragyder til den spanske stil (flot og raffineret til bristepunktet), viser sig her fra en anden side. I et neddæmpet billedsprog med et stænk af karikatur fortælles entydelig selvoplevet historie om Francos Spanien i halvtredserne. Det er en barsk realistisk historie om social nød og undertrykkelse, om et Spanien, der er halvvejs allieret med NATO, og som hylderden også aktuelle opfattelse af menneskerettighederne: de gælder ikke for de røde og de fattige. Albummet rummer en række rørende og varme menneskeportrætter (ikke mindst af børn), der udsættes fordet fascistiske systems forlængede arme: skolen, kirken og politiet. Og det slutter sigende med, at drengen Carlos lader vandet på en mur med en Franco-inskription - efter at han har overværetpolitiets behandling af en "kommunist". Sandelig, tegneseriemediet er inde i en spændende udvikling, som desværre drypper alt for lidt på os, men Vores kvarter er et godt dryp. For voksne/unge.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2022

af

af

Lars Ovesen

d. 14. okt. 2022

Tag med på tur i tekst og billeder til Francos Spanien i 1940'erne og 1950'erne, og få en række historier fra arbejderkvarteret. For læsere, der ønsker en anderledes udformet fortælling om datidens Spanien.

Denne tegneserie er historien om forfatterens opvækst i Francos Spanien. Handlingen er sat dels på en statslig kostskole for fattige børn, dels i arbejderkvarteret, hvor han tilbragte sine drengeår. Tegneserien er opbygget af en række korte episoder (1-10 sider), der skildrer hverdagslivet på godt og ondt og som bl.a. behandler emner som jalousi, venskab, kærlighed og fattigdom. Det er en oversættelse af serien "Barrio 1-4", hvor kun "Barrio 1" tidligere er udkommet på dansk som Vores kvarter, i en anden oversættelse. Det er således første gang, at alle fire albums udsendes samlet på dansk.

Det bliver aldrig kedeligt at bladre i denne tegneserie, og tegneserieformen fungerer glimrende som alternativ fortællemetode. Min eneste anke er dog, at skriften og skrifttypen er meget lille, så den til tider kan være svær at læse. Stregen og tegningerne, der er holdt i sort-hvid, fungerer glimrende og giver en god fornemmelse af arbejderklasse og fattigdom.

Der findes ikke andre tegneserier om Francos Spanien, men for yderligere tegneserier om undertrykkelse se fx serien "Et Kinesisk liv" eller Stalins død.


litteratursiden.dk

d. 1. mar. 2004

af

af

Mikael Graaberg

d. 1. mar. 2004

Jeg anbefaler ’Vores kvarter’ til alle, der vil læse en særdeles velfortalt og velskrevet tegneserie, som også giver indsigt i, hvordan almindelige mennesker agerer under et diktatur. Den spanske tegn...


Politiken

d. 14. dec. 2022

af

af

Felix Rothstein

d. 14. dec. 2022


Information

d. 21. okt. 2022

af

af

Matthias Wivel

d. 21. okt. 2022


Information

d. 26. feb. 1981

af

af

Søren. Vinterberg

d. 26. feb. 1981