Bøger / faglitteratur til børn

Vulkaner


Beskrivelse


Vi hører om Jordens opbygning, om hvor der er vulkaner, og om hvordan der er inden i dem. Der fortælles også om, hvad der sker ved et vulkanudbrud, og hvorfor mennesker vil bo i nærheden af vulkaner.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2000

af

af

Lars Larsen

d. 11. sep. 2000

En god lille bog om vulkaner i den alsidige serie De små fagbøger. Den svarer i udstyr og layout til seriens øvrige. Efter tre kapitler om vulkanudbruddet på den islandske ø Heimaey i 1973 og skabelsen af den nærliggende ø Surtsey 10 år tidligere, følger fire, der fortæller om kontinentalpladerne, der hele tiden bevæger sig og danner bjergkæder og vulkaner, og om hvad der sker inde i en vulkan. Der er et kapitel om forskellige typer af vulkaner og tre, som handler om vulkanudbruddet i Pompeji i år 79 og voldsomme udbrud i Sydamerika i 1985 og ud for den indonesiske ø Krakatau i 1883, der alle kostede tusinder af menneskeliv. Bogen handler også om næringsrig jord tæt på vulkaner, svovl- og mineraludvinding og varme kilder, der kan bruges til boligopvarmning. Til sidst et kapitel om forsøg på at beskytte sig mod de værste følger af vulkanudbrud. En liste over vulkanrekorder, et stikordsregister og en litteraturliste afslutter bogen. Den informationsrige tekst er letlæst. Den er sat i to spalter og inddelt i små afsnit med korte sætninger. En del lange ord er forsynet med delestreger. Bogen er rigt illustreret med fotos og instruktive tegninger. En fin introduktion til emnet for læsere fra 9 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2000

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 11. sep. 2000

I serien af De små fagbøger er kommet endnu en udmærket titel. Med udgangspunkt i vulkanudbruddet på Heimaey 1973 beskrives, hvad der kan ske, når man har en vulkan som nabo. Der fortælles om Surtseys opståen i 1964 og dernæst lidt om pladetektonik til forklaring af bjergenes og dybhavsgravenes opståen. Desuden fortælles om de forskellige typer af vulkaner - alt sammen i et let forståeligt sprog uden væsentlig brug af fremmedord. Desuden gode illustrative tegninger, kortskitser og farvefotos, der fremmer forståelsen af det skrevne. Bagerst et stikordsregister samt henvisninger til supplerende litteratur - deraf to fra 1980. En glimrende første introduktion af emnet til selvlæsning fra 3.- 4. klasse til brug i fagligt læsekursus eller til natur/teknik eller tværfagligt om jordens opståen. Jorden : pladetektonik, jordskælv og vulkaner (87/10) dækker samme indhold, men er sværere og mere omfattende.