Wannsee, mondæn forstad i Berlin, hvor 15 topnazister d. 20. Januar 1942 afholdt en konference om "die Endlösung", folkemordet på Europas jøder. En historisk redegørelse der i faglitterær 2. verdenskrig-sammenhæng sigter smalt og "dybt" om end alle seriøst interesserede kan læse med. Omslagets sorte svastika-symbol på rød-hvid baggrund med undertitel sender alle nødvendige signaler.
Mark Roseman, professor i historie ved University of Indiana, USA, forholder sig analytisk reflekterende til de (få) faktuelle oplysninger der foreligger om mødet udover selve "Wannsee-dokumentet". Roseman kredser endvidere om ideologi, bevæggrunde m.v. som førte fra chikane, forfølgelse, stigmatisering og grov vold til det systematiske folkemord, et accelererende forløb fra "die Machtübernahme" i 1933 til "der Untergang" 12 år senere. Udover at se konferencen som en mulig katalysator for en allerede igangsat proces diskuterer Roseman den tillige i en historiografisk kontekst.
Dansk litteratur om emnet har hidtil måtte findes i større og bredere funderede værker. Bibliotek.dk rummer få og overvejende tysksprogede monografier samt enkelte danske tidsskrift- og avisartikler. Se i øvrigt også: www.ghwk.de, site for "Haus der Wannsee-Konferenz Gedenk- und Bildungsstätte" med info og links til diverse publikationer m.v.
En kort, stram tematisk udgivelse, nærmest et langt historisk essay, om afgørende, grusomme for ikke at sige diabolske beslutninger truffet i smukke og fashionable rammer.