Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Wonder på vej

Del 2 af Fuldblod

Beskrivelse


Hesten Wonder behandles for hårdt af sin træner og erklæres uegnet som væddeløbshest. 13-årige Alison prøver med kærlig behandling at vænne Wonder af med at være sky og uregerlig.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

På Townsend Acres, hvor Alisons forældre er ansat, fødes et svageligt hoppeføl. Kun Alisons utrættelige omsorg redder føllet fra at blive aflivet. Senere må Alison kæmpe for at bevise følletsevner på væddeløbsbanen, og her får hun uventet hjælp af den knarvorne, men hjertensgode pensionerede træner. Chefens usympatiske søn stiller hende hindringer i vejen, dårlige trænere er ved atspolere hesten, og ved væddeløbene sker der kriminelle ting for at hindre hesten i at vinde. Alt ender naturligvis godt. Til slut rider Alison selv hesten til sejr, og som tak forærer ejeren hendehalvdelen af hesten. Ind imellem er der også tid til lidt uskyldig romantik. Altså handlingsmæssigt en ren hestetrivi-serie, hvor hvert bind kan læses selvstændigt. Både sprogligt ogindholdsmæssigt rig på klicheer, og med en endimensional personskildring. Hesteglade piger fra ca. 10 år vil dog ikke have problemer med at identificere sig med Alison i hendes heroiske kamp for atredde en elsket hest.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 18. dec. 2018

De første fire titler om det svagelige hoppeføl Wonder, der kommer til verden på en berømt amerikansk væddeløbsfarm. Tidsmæssigt strækker bøgerne sig over næsten 4 år. Den anden hovedperson erden ved starten 12-årige pige Alison, hvis forældre ansættes som avisbestyrere på den kæmpestore farm. A. opfostrer, opdrætter og redder W. fra salg og ender i sidste bind på ryggen af W. somvinder i et stort, TV-transmitteret løb. Undervejs har A. fået stor hjælp af en pensioneret træner. Bøgerne fortæller hver en afsluttet historie, men bør læses kronologisk. Kompositionen er ikkespændingsskabende, små problemer pustes op, løses og alt ender lykkeligt. Hvert bind har 1314 kap., - alle med en overskrift med dramatisk tendens. På det amerikansk tegnede omslag, der er i mørke,varme og trygge farver, kan man se de to hovedpersoners udvikling og samhørighed. Miljøet kan ikke sammenlignes med danske forhold, men A. kan de 12-13-årige læsere godt identificere sig med ideres dagdrømme.Handlingsforløbet er forudsigeligt og omstændeligt og overlader intet til læserens fantasi. Den engelske tekst er ofte oversat, så det giver rodede sætninger og underligevendinger. Serien har ingen anvendelsesmuligheder i skolebiblioteket.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 2004

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 23. feb. 2004

Det er feminine værdier, som bærer hele denne hesteserie, som nu er udkommet i anden udgave. Alison opnår noget, som alle hestepiger drømmer om. Hun redder et svageligt føl og knytter igennem den omhyggelige omsorg særlige bånd til hesten, som gør, at hun også er i stand til at træne den frem til at vinde et stort galopderby. I sin omgang med hesten benytter hun følsomhed og kærlighed som modsætning til den traditionelle træning på det store galopstutteri, hvor hendes forældre må arbejde efter en konkurs. Vel er det en triviserie, men den er nu ikke dårlig. Selv et garvet hestemenneske som mig kunne ikke sige mig fri for at blive revet med af Alisons entusiasme og kærlighed til heste. Hun må også kæmpe på mange fronter for at redde det føl, skolen skal passes, stedets ejer og hans hånlige søn tænker mest i penge, brutale trænere vil have deres vilje osv. Men hun får også støtte af familien, venner og en lidt studs pensioneret træner. Bøgerne er i billigbogsudstyr med en tæt, gnidret skrift på loddent papir og appellerende forsider i stil med ugebladsnoveller. Vi har ikke haft serien på mit bibliotek, så jeg ved ikke, hvordan den gamle udgave ser ud. Men jeg ved, at serien altid har været højt elsket af godt læsende hestepiger fra 11 år.