Politologi : en introduktion
af Jens Peter Frølund Thomsen
Er politikere i lommen på magtfulde organisationer? Hvilken politisk indflydelse har borgerne? Hvorfor stemmer vælgerne, som de gør? Hvad bestemmer staters udenrigspolitik? Hvad forhindrer, at stater går i krig med hinanden? Hvorfor er det vanskeligt at gennemføre velfærdsreformer? Svarene på disse evigt aktuelle spørgsmål findes i politologien, dvs. videnskaben om politik. Politologi er en alsidig disciplin, som drejer sig om eliter, borgere, statslige institutioner og international storpolitik. Politologi indgår i en række uddannelser, særligt statskundskab, men også journalistik, historie, sociologi og økonomi. Denne bog behandler politologiens vigtigste begreber, teorier og metoder. Bogen belyser forskellige studieområder: partiernes konkurrence, vælgeradfærd, demokratisering, politisk kultur, politiske holdninger, følelser, interesseorganisationer, mediernes magt, statens rolle, EU’s indflydelse, krig og sikkerhed i den internationale politik – og meget mere. Endelig drøftes nogle af politologiens vigtigste metodiske redskaber, herunder kausallogik, komparativ metode og casestudier. Politologi – en introduktion viser, at videnskaben om politik går bagom nyhederne og tilbyder teorier og metoder, der er uundværlige for dem, der ønsker at forstå mere end den politiske overflade. Det er en pædagogisk præsentation af politologiens spændende univers med særlig vægt på afklaring af begreber og teorier ved hjælp af aktuelle eksempler. Bogen er skrevet til studerende på både samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser.
Forvaltning og stat
af Peter Bogason
Hvordan har den offentlige sektor udviklet sig fra en national natvægterstat af 1849 til en velfærdsstat i den Europæiske Union i 2000-tallet? Hvilke opgaver løses af EU, staten og kommunerne? Hvordan kan man forstå samspillet mellem de mange, offentlige organisationer i dagens Danmark? Hvorledes fungerer samspil og konflikt mellem politikere og embedsmænd? Hvordan får borgerne demokratisk indflydelse på den offentlige sektors beslutninger? Disse og mange andre spørgsmål besvares i bogen, som er en politologisk grundbog i offentlig forvaltning. Den behandler den offentlige forvaltningsorganisation og beslutningsprocesser fra EU til lokalsamfundets brugerbestyrelser.
Det demokratiske system
Det demokratiske system sætter fokus på centrale områder og institutioner i det danske demokrati: valgsystemet partierne det parlamentariske system det administrative system interesseorganisationer medierne EU 4. udgave bevarer bogens sigte med at give en deskriptiv indføring i det danske folkestyre, men den overordnede opbygning er ændret, så bogen svarer til de aktuelle forhold på området og til undervisningsbehov. I forhold til de tidligere udgaver er bogen udvidet med kapitlet om EU's opbygning og funktion. Det demokratiske system er en lærebog for nye studerende på statskundskabs- og forvaltningsuddannelserne. Dens grundlæggende karakter gør den også velegnet som undervisnings- og opslagsbog på andre uddannelser.
Det demokratiske system
Det demokratiske system
Klasse : en introduktion
af Gitte Sommer Harrits
Definition af begrebet klasse og præsentation af centrale teorier inden for området. Med fokus på den emipriske betydning af klasser og de metodiske principper i klasseanalyse.
Organisationer i politik : danske interesseorganisationer i forvaltning, Folketing og medier
af Anne Skorkjær Binderkrantz, Peter Munk Christiansen, Helene Helboe Pedersen
Analyse af hvordan interesseorganisationer med lobbyvirksomhed på forskellige niveaer forsøger at påvirke den politiske proces.
Demokrati : opfattelser, udviklinger, årsager og virkninger
af Jørgen Møller (f. 1979), Svend-Erik Skaaning
Vi lever i demokratiets tidsalder. Ikke alene afholdes der demokratiske valg i flertallet af verdens lande i dag. Der er også udbredt enighed om, at demokratiet er den bedste styreform. Men hvad er demokrati egentlig? Hvordan har antallet af demokratier udviklet sig på verdensplan, og hvorledes adskiller demokratier sig fra hinanden? Hvorfor bliver nogle lande demokratiske, mens andre har vanskeligt ved det? Hvilke konsekvenser har demokrati for velstand og velfærd? Bogens indhold Demokrati... – opfattelser, udviklinger, årsager og virkninger besvarer disse og en mængde andre spørgsmål om demokrati og demokratisering. Bogen præsenterer de vigtigste teorier om demokratisering og virkninger af demokrati og kortlægger demokratiets udbredelse i de seneste århundreder med særligt vægt på de seneste fire årtier. Gennemgangen viser, at konklusioner om udviklinger, årsager og virkninger afhænger af, om vi blot opfatter demokrati som et spørgsmål om frie valg af de politiske beslutningstagere, eller om vi også stiller krav om omfattende respekt for borgerrettigheder og tilstedeværelsen af en velfungerende retsstat.
Offentlig forvaltning : et politologisk perspektiv
Om offentlige forvaltning som en del af det politiske system.
Offentlig forvaltning : et politologisk perspektiv
af Jens Blom-Hansen, Peter Munk Christiansen
Om offentlige forvaltning som en del af det politiske system.
Budgetlægning og offentlige udgifter
For nogle vil offentlige budgetter og budgetlægning forekomme som kedelige, tekniske og svært gennemskuelige foreteelser. Intet kunne være mere forkert. Selv om det nok kræver en vis portion basal stofindlæring at beskæftige sig med offentlige budgetter, så har indretningen af de offentlige budgetsystemer betydelige konsekvenser for de offentlige udgifters størrelse og sammensætning. Budgettets teknik er politik i forklædning; the lifeblood of government. Budgetlægning og offentlige udgifter introducerer de centrale teorier om offentlige budgetter og offentlige udgifter; nogle af de klassiske dilemmaer knyttet til de offentlige budgetsystemer og de faktisk forekommende budgetsystemer i stat, regioner og kommuner.
Budgetlægning og offentlige udgifter
af Torben Skovgaard Andersen
Offentlig styring : forandringer i krisetider
Offentlig styring : forandringer i krisetider
Offentlig styring sætter fokus på styringen af den offentlige sektor. En væsentlig pointe er, at krise er et fænomen, som ikke vil forsvinde ved næste højkonjunktur, men at bl.a. globalisering og demografiske ændringer vil gøre krisedagsordenen relevant i Danmark i lang tid frem.
Politisk protest, aktivisme og sociale bevægelser
af Lasse Lindekilde, Thomas Olesen (f. 1969-02-08)
Om udenomsparlamentariske politiske fænomener - karakteristik, udbredelse og udvikling. Det vurderes endvidere hvilken reel betydning de har haft på de etablerede politiske systemer.
Politisk protest, aktivisme og sociale bevægelser
af Lasse Lindekilde, Thomas Olesen (f. 1969-02-08)
Om udenomsparlamentariske politiske fænomener - karakteristik, udbredelse og udvikling. Det vurderes endvidere hvilken reel betydning de har haft på de etablerede politiske systemer.
Statsdannelse, regimeforandring og økonomisk udvikling
af Jørgen Møller (f. 1979)
Indføring i, hvilke historiske faktorer der har ført til den moderne nationalstat, det moderne demokrati og markedsøkonomien, samt hvorfor disse tre ting opstod i den europæiske kulturkreds og ikke i Østasien eller i Mellemøsten.
Det dydige samfund : om dydernes rolle i etik og politik
af Lasse Nielsen (f. 1982)
Der bygges en moderne politisk teori op, der blandt andet involverer en moderat perfektionistisk opfattelse af retfærdighed, som kræver, at alle gives tilstrækkelige muligheder for at føre et vellykket menneskeligt liv.
Evaluering af offentlig politik og administration
af Thomas Bredgaard
Evaluering af offentlig politik og administration
Evaluering har spillet en stadig større rolle i den offentlige sektor de seneste årtier, og politiske tiltag og reformer evalueres som standard for at vurdere deres værdi. Denne grundbog i evaluering giver et samlet overblik over området og spiller en dobbelt rolle: For det første beskrives, hvordan evaluering af offentlig politik og administrativ praksis har ændret sig de seneste år, herunder hvordan de politiske vinde påvirker måden at evaluere på, og omvendt hvordan evalueringsbølgen påvirker måden at føre politik på. For det andet præsenteres de mest centrale måder at evaluere på. Bogen giver dermed en praktisk indføring i evalueringshåndværket for nuværende og kommende evaluatorer samt offentligt ansatte, der selv skal bestille evalueringer.
Organiseringen af den offentlige sektor : grundbog i offentlig forvaltning
Lærebog i offentlig organisationsteori i to dele. I første del udlægges organisationsteori og institutionel teori med særligt fokus på den offentlige sektor. I anden del sættes der fokus på centrale temaer som offentlig styring, beslutningsteori, implementering, reformer og administrativ etik.
Organiseringen af den offentlige sektor
Lærebog i offentlig organisationsteori i to dele. I første del udlægges organisationsteori og institutionel teori med særligt fokus på den offentlige sektor. I anden del sættes der fokus på centrale temaer som offentlig styring, beslutningsteori, implementering, reformer og administrativ etik.
Medier, politik og samfund
Mediernes dækning af politiske emner i Danmark og mediernes samfundsmæssige betydning.
Medier, politik og samfund
Mediernes dækning af politiske emner i Danmark og mediernes samfundsmæssige betydning.
Økonomiske incitamenter i den offentlige sektor : muligheder og begrænsninger for styringen af adfærd og performance
af Lotte Bøgh Andersen
Kritisk vurdering af om offentlige myndigheder og offentligt ansattes adfærd kan påvirkes af økonomiske tilskyndelser.
Teorier om dansk udenrigspolitik efter den kolde krig
af Henrik Larsen (f. 1957)
Summary: ansk udenrigspolitik har siden den kolde krig været en mangfoldighed af EU-samarbejde, udviklingsbistand, sikkerhedspolitik, diplomatiske og erhvervspolitiske tiltag og meget mere. Den bliver ofte kaldt aktivistisk. Hvordan den førte politik præcis skal begribes, afhænger imidlertid meget af øjnene, der ser. Det teoretiske ståsted er helt centralt for, hvordan vi forstår og analyserer udenrigspolitik, og for hvad der i det hele taget anses som interessante fænomener at studere i udenrigspolitikken. Teorier om dansk udenrigspolitik efter den kolde krig præsenterer en række centrale teoretiske forståelsesrammer for dansk udenrigspolitik og sætter fokus på, hvordan dansk udenrigspolitik ser ud efter den kolde krig, når den betragtes fra disse forskellige perspektiver. Bogen tager udgangspunkt i, at der er en væsentlig større åbenhed i den teoretiske analyse af dansk udenrigspolitik end under den kolde krig, hvor den såkaldte adaptationsteori var dominerende, og den peger på de muligheder, dette giver, når man søger at forstå og analysere dansk udenrigspolitik. Henrik Larsen er ph.d., professor mso og Jean Monnet Professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Han forsker i udenrigspolitik, herunder dansk og europæisk udenrigspolitik.
Politik og forvaltning
af Marius Ibsen, Jørgen Grønnegård Christensen, Peter Munk Christiansen
Bogen giver en oversigt over statens og kommunernes forvaltning, regeringsarbejdets organisation, centraladministrationens løsning af EU-opgaverne samt af samspillet mellem staten og kommunerne, ministerierne og interesseorganisationerne.
Ledelse i offentlige og private organisationer
af Lotte Bøgh Andersen
Indføring i ledelsesarbejdet i offentlige og private organisationer, med fokus på betydningen af ledelsestræning, motivation, ledelse gennem værdier, medarbejdertrivsel og målstyret ledelse. Bogen bygger på empiriske undersøgelser og er skrevet af et forfatterhold, der går på tværs af statskundskab, økonomi, psykologi og management.
Kommunaløkonomi
af Anne Heeager, Søren Jermiin Olesen
I Danmark løfter vores 98 kommuner en betydelig del af den offentlige sektors opgaver og afholder udgifter for 450 mia. kr. årligt. Dette svarer til knap halvdelen af udgifterne i den samlede offentlige sektor.Denne bog fokuserer indledningsvist på karakteren af de kommunale opgaver og de nationale krav, der stilles til kommunerne og den kommunale økonomi. Herefter rettes opmærksomheden imod de valgmuligheder og frihedsgrader, der overlades til kommunerne. Kommunerne gives blandt andet mulighed for at operere med forskellige serviceniveauer, ligesom de kan vælge at tildele de lokale skoler, plejehjem og børnehaver forskelligt ledelsesrum.Valgene på kommunalt niveau har enorm betydning for lederrollen på de mange kommunale institutioner, hvor langt de fleste kommunalt ansatte har deres daglige arbejde, ligesom de har stor betydning for de kommunaløkonomiske prioriteringer og opgaveløsninger, borgerne møder.Målet med Kommunaløkonomi er at sætte læseren i stand at forstå den kommunale økonomi i sin helhed. Dette indebærer et fokus fra top til bund, hvor vi bevæger os fra de nationale krav og beslutninger vedrørende den kommunale økonomi til den enkelte decentrale institutions økonomiske beføjelser og muligheder.Kommunaløkonomi diskuterer blandt andet spørgsmålene:Hvilke krav og betingelser stilles der fra national side til den kommunale økonomi?Hvilke rammer er der for kommunernes udgifter og finansiering?Hvordan foregår den kommunale budgetlægningsproces og efterfølgende regnskabsaflæggelse?Hvilke frihedsgrader har kommunerne, når de skal prioritere og styre deres økonomi?Hvilke fordele og ulemper er der ved at decentralisere økonomi til institutionsniveauet?Hvad er vigtigt i den centrale og decentrale økonomistyring i en kommune?Kommunaløkonomi retter sig mod studerende på videregående uddannelser og studerende i efter- og videreuddannelsesforløb. Herudover er bogen velegnet til kommunalt ansatte og kommunalpolitikere, der ønsker en grundig indføring i den kommunale sektors økonomi.
Kommunaløkonomi
af Anne Heeager, Søren Jermiin Olesen