Pelargonie
af Frederik Svindland (f. 1985)
Kortroman, hvor de enkelte kapitler er nedslag i en drengs opvækst, hvordan han iagttager sine omgivelser, sine forældre og hvordan disse indtryk mejsler sig ind i hans hukommelse. Som når faderen på en helt bestemt måde nyder morgenmaden eller når moderen går barbenet rundt i huset.
Termin : en fremstilling af vold i Norge
af Henrik Nor-Hansen
I et nøgternt rapportsprog berettes om Kjetil, som bliver hjerneskadet efter et voldeligt overfald og dermed dømmes til et liv med personlighedstab og psykiske problemer i det moderne velfærds-Norge, hvor fremmedgørelse og mangel på sammenhæng skaber grobund for vold og grusomhed.
Bungalow
af Inghill Johansen
Med udgangspunkt i en afdød mors bungalow, der går i forfald, indfanger fortælleren det flygtige, det nedbrydelige, tabene og ensomheden. Både i forhold til huse, men også i kroppe og de menneskelige relationer.
Faderen : et opgør
af Niklas Frank (f. 1939)
Hans Frank (1900-1946) var generalguvenør i det besatte Polen under 2. verdenskrig og medansvarlig for mordene på hundredtusindvis af polakker. I 1946 blev han dømt til døden i Nürnbergprocessen. Hans søn sætter ham her for en personlig Nürnbergproces, hvor han selv er anklager, dommer og bøddel.
Måske i morgen : en venskabsroman
af Felicia Welander (f. 1973)
Eva har mistet sin lille datter, manden har forladt hende, og nu planlægger hun sin egen død. Men så tager den farvestrålende nabo, Monica, affære. Hun flytter ind og får Eva på fode igen. Monicas kræftsygdom blusser dog op på ny, og rollerne mellem de to kvinder byttes om.
Fortællingen om øde
af Ida Hegazi Høyer (f. 1981)
Tysk tandlæge bryder op med verden for at leve alene på en øde ø. Det går rimeligt - indtil flere kommer til.
Håbet og festen
af Kjersti Rorgemoen (f. 1982)
Om den 35-årige jeg-fortællers hverdag som mellemleder i en makuleringsafdeling, hendes liv på kollegiet, hvor hun stadig bor, selvom hun i flere år ikke har været studerende og hendes overvejelser om familie, venskaber og livet i det hele taget.
Umodne stikkelsbær
af Ljudmila Petrusjevskaja
Noveller. Grumme velskrevne fortællinger om de eksistentielle vilkår ved det at være menneske, især om komplekse relationer mellem forældre og børn og mellem ægtefolk.
Mørk materie
af Tormod Haugland (f. 1962)
52-årige Atle Vilder har i over tyve år ikke haft kontakt til hverken sin kone eller sin far. En dag bliver han kontaktet af bestyreren af fodboldklubben fra sin barndomsby, som tilbyder ham en projektansættelse.
Diegesis : romaner 2012-2016
af Henrik Nor-Hansen
Tre kortromaner, hvor der i en kortfattet, upersonlig og rapporterende stil fortælles om mennesker, der bliver udsat for vold eller psykosociale stressbelastninger, hvilket får store konsekvenser for dem selv og samfundet.
Hvid bog, mørk vinter
af Eirik Ingebrigtsen (f. 1975)
To halvbrødre, deres far og andre krigsveteraner fra krigen i Eksjugoslavien fælder træer en kold vinternat i Kosovo. Deres indbyrdes relationer blive udfordret og krigen ligger som en skygge over dem alle.
Skjul
af Egon Hostovský (f. 1908)
En tjekkisk ingeniør rejser til Paris i 1939, men da tyskerne invaderer Frankrig, bliver han nødt til at gemme sig i en mørk og fugtig kælder. Her skriver han i hemmelighed breve til sin hustru Hanicka.
Åh Lunargatan
af Viktoria Jäderling (f. 1971)
Noveller. 15 noveller med mellemmenneskelige relationer som fællesnævner. Om forholdet mellem forældre og børn samt søskendeforhold, men også parforhold og midlertidige relationer. Sorg, tab og uundgåelige vendepunkter præger personerne.