Kapløb om Danmark?
af Finn Løkkegaard
Vi sender flygtninge til Sverige
af Robert Jensen (f. 1900)
De sejlede ikke! : skibs- og skibsværftssabotage i Danmark under besættelsen
af J. P. Jensen
Da yankee'erne kom! : United States Army Air Force støtte til modstandsbevægelsen under besættelsen
af Hermann Estelmann
Dobbeltagent i besættelsestiden
af Jørgen Illum
Gruppen der bombede Shellhuset
af Ove Hermansen
Om 2 Group, No.2 (Light Bomber) Group og operationerne mod mål i Danmark, bl.a. angrebene på Ålborg lufthavn 13/8 1940, på Burmeister og Wain 27/1 1943, på Århus Universitet 31/10 1944, på Shellhuset 21/3 1945 og på Husmandsskolen 17/4 1945.
Korrespondentliv, da Hitler tog magten i Tyskland 1931-1935 : første fase i forspillet til Ragnarok
af Edvard Andersen (f. 1908)
De flygetde - til kamp : en beretning om 4. regiments overgang til Sverige den 9. april 1940
af Kjeld Feilberg
De flygtede til kamp : en beretning om 4. regiments overgang til Sverige den 9. april 1940
af Kjeld Feilberg
Major Feilberg, der i 1940 var løjtnant ved 4. Regiment, fortæller om de overvejelser og problemer, der var knyttet til oberst Helge Bennikes overførsel til Sverige af den danske garnison i Roskilde. Desuden berettes om de danske soldaters modtagelse i Sverige.
Sort propaganda
af Palle Schmidt
Sort propaganda
af Palle Schmidt (f. 1918)
Om flyveblade og andet propagandamateriale som englænderne fremstillede under 2. verdenskrig for bevidst at vildlede tyskerne.
Redning fra ragnarok
af Jørgen H. Barfod
Om evakueringen af norske og danske koncentrationslejrfanger fra Tyskland i 2. verdenskrigs sidste måneder.
Industrisabotagen under besættelsen i tal og kommentarer
af Jesper Vang Hansen, Esben Kjeldbæk, Bjarne Maurer
For Danmarks frihed og Polens ære : den polsk-engelske efterretningstjeneste i Danmark 1940-45
af George Nellemann
Generalløjtnant Ebbe Gørtz : en militær biografi
af A. R. Jørgensen (f. 1913)
Om Ebbe Gørtz' (1886-1976) militære løbebane før, under og efter 2. verdenskrig med hovedvægten på en beskrivelse af hans rolle under besættelsestiden, som leder af generalstaben samt om hans illegale tid og kontakten til Frihedsrådet.
Folkets oprør : modstandskamp på Amager
af Jørgen H. Barfod
Om Amager under besættelsestiden 1940-1945 samt om oprettelsen af modstandsgrupper og deres indsats med bl.a. sabotageaktioner frem til befrielsen.
Theresienstadt - og de danske jøder 1940-45
af Hans Sode-Madsen
Krigssejler : oplevelser fra verdenshavene
af Henrik Bødker Knudsen
Forfatterens (f. 1920) skildring af sine oplevelser som matros og styrmand på skibe under engelsk og dansk flag i 2. verdenskrig, bl.a. om konvojsejlads, torpederinger og deltagelse i invasionen af Normandiet.
Afdeling KK
af Jørgen Jespersen (f. 1926)
Forfatterens (f. 1926) erindringer om sin tid i en af sabotageorganisationen BOPA's afdelinger i de sidste år af besættelsestiden, hvor gruppen udførte en lang række industrisabotager i København.
Afdeling KK
af Jørgen Jespersen
De kom til Dachau : beretningen om de 361 danskere, der i krigens sidste måneder blev deporteret til den tyske KZ-lejr Dachau
af Lars Ringholm
Porta Westphalica : en dansk officers beretning om slavearbejde i tysk fangenskab
af H. K. Nielsen (f. 1917)
Med baggrund i forfatterens (f. 1917) egne oplevelser under besættelsen gives en detaljeret beskrivelse af en fanges hverdag i tysk koncentrationslejr, herunder de slavelignende arbejdsforhold i lejren Porta Westphalica.
Skudt ned over Danmark : 1940-1945 : allierede flyvere satte livet på spil for vores frihed
af Helge William Gram
Krigshelvede : 3 1/2 år i japansk krigsfangelejr
af Ingrid Nørup, Aage Valdemar Nørup Andersen
Forfatteren er datter af Aage Valdemar Nørup Andersen, som kom til Singapore i 1934. Da japanerne angreb den britiske koloni i DEC 1941, var han servicechef i et engelsk firma og samtidig medlem af det lokale hjemmeværn. Da briterne kapitulerede, kom han i japansk krigsfangenskab, som varede i 3½ år, hvorunder han bl.a. i en periode sad i en krigsfangelejr ved floden Kwai - kendt fra filmen River Kwai. Datteren baserer sin fortælling på 20 kassettebånd med titlen Krigshelvede, efterladt af faderen ved hans død i 1988.
Krigshelvede : 3 1/2 år i japansk krigsfangelejr
af Ingrid Nørup
Aage Valdemar Nørup Andersens beretning om hans ophold i en japansk fangelejr under 2. verdenskrig fra 1942 til 1945.
Styrtet ned : beretningen om syv RAF-flyveres skæbne efter nedskydningen af et Halifax-fly ved Holbæk i 1945 fortalt af de fem, der overlevede
af Dan Ch. Christensen (f. 1941)
Vedrørende bogens indhold udtaler forfatteren: "Historien i denne bog viser med konkrete eksempler, at krigen kløvede nationen, så der ikke længere var noget der hed "vi danskere". Når allierede flyvere faldt ned fra dansk luftrum, befandt de sig på fjendtligt territorium, hvor den kløvede nations borgere ikke kunne slippe uden om at forholde sig personligt til de krigsførende parter".....Bogen indeholder desuden årsberetninger 2000 fra Frihedsmuseets Venner, Frihedsmuseets Venners Fond, Frihedsmuseets Venners Forlags Fond og Frøslevlejrens Museum.
Flygtet, fanget og fængslet : gestapofange K. Feilberg - en dansk officers skæbne efter 29. august 1943
af Kjeld Feilberg
Forfatteren (f. 1914) fortæller om perioden fra januar 1944, hvor han, på vej fra Sverige til Danmark, bliver taget til fange af tyskerne på Øresund, om tiden i Horserød, tugthusopholdet i Tyskland og endelig interneringen i Frøslevlejren, til krigens afslutning.
Fange i et besat Danmark : autentisk beretning fra besættelsestiden om en ung dansk modstandsmands tilfangetagelse, fængsling og ophold i fangelejren Frøslev
af Christian Algreen-Petersen
Forfatteren (f. 1923), der var frihedskæmper, beretter om sit modstandsarbejde, arrestationen i juli 1943, forhørerne i Shellhuset, opholdet i Vestre Fængsel og senere i Frøslevlejren frem til tyskernes kapitulation 4. maj 1945.
Sprællemanden - og andre fortællinger fra Frihedskampen ,SOE-agenten : besættelsen, der varede 60 år
af Niels Gyrsting
Sprællemanden ...: Oberstløjtnant Børge Jensen (1918-1990) fortæller om flere af sine oplevelser i frihedskampen, hvor han var involveret i efterretningsvirksomhed, kurérvirksomhed og var med i modstandsorganisationen "1944".SOE-agenten: Om faldskærmsmanden Poul Hansen (1921-2004), som blev rekrutteret til SOE, men faldt i unåde hos sine overordnede i modstandsbevægelsen.
Våbennedkastninger : beretning om lokale modstandsgruppers våbenmodtagelse og andre aktiviteter i Vendsyssel under besættelsen 1940-45
af Axel Engberg Pallesen
Beretning om lokale modstandsgruppers våbenmodtagelse og andre aktiviteter i Vendsyssel under den tyske besættelse af Danmark 1940-45. Bogen indeholder tillige Årsskrift for Frihedsmuseets Venner 2006.
Nordens Frihed : illegale blade og bøger under besættelsen : kaptajn, skoleleder P.M. Wichmann Ryefelts erindringer fra besættelsen om hans illegale arbejde og fangenskab i Horserød og Frøslevlejren
af P. M. Wichmann Ryefelt
Forfatteren, der arbejdede illegalt med bladvirksomhed under besættelsen og som bl.a. var med til at stifte bladet "Nordens Frihed", fortæller om sin tid i tysk fangenskab.
Hvidsten Gruppen : medlem af Hvidsten Gruppen, Jens Stenz, fortæller i sine erindringer om gruppens våbenmodtagelser og senere arrestation, fængsling og henrettelse samt om sit eget ophold i det tyske fængsel Dreibergen
af Niels Gyrsting, Jens Stenz
Erindringer fra barn- og ungdom til sommeren 1945, hvor han vender tilbage fra tugthuset Dreibergen efter at have siddet fængslet fra marts 1944.
Holger Danske : Afdeling "Eigil"
af Povl Falk-Jensen
Povl Falk-Jensen alias "Eigil" fortæller om sine oplevelser i modstandsorganisationen Holger Danske.
Rejsende i sabotage : Den jyske Rejsegruppe 1944-45
af Peter Birkelund
Samlet beskrivelse af sabotagegruppen Den jyske Rejsegruppe, som opererede i Midtjylland i slutningen af den 2. verdenskrig.
Den illegale militærgruppe "Nybodergruppen" : Region VI, Rødovre Kompagniet, 4. deling : en Nyboderdrengs erindringer om besættelsestiden 1940-1945
af Gunnar Krogsbøll
En beskrivelse af, hvordan militærgrupperne blev dannet, hvad det var for nogle mennesker, der deltog, sam hvilke opgaver militærgrupperne typisk løste under besættelsen og i ugerne efter.
Ørums bitre oprør
af Hans Ørum, Niels Gyrsting
Om oberstløjtnant T.P.A. Ørums (1901-1999) liv før og under Besættelsen, primært med hans egne ord. På vej til England i april 1940 arresteres han under en mellemlanding i Berlin. Han fængles i Danmark for landsforræderi og spionage, men befries i 1943 og bliver hjulpet til Sverige.
Helte og andre ofre
af Peter Nicolai Gudme Christensen
Forfatteren beskriver sin farfar, Peter de Hemmer Gudme (1897-1944), som soldat, skribent og modstandsmand. Han beretter om farfarens selvmord i Shellhuset i 1944 og omkostningerne for familien, ligesom han fortæller om tilsvarende oplevelser hos andre pårørende til modstandsfolk, f.eks. Morten Thing, Jørgen Kieler og Steen Klitgård Povlsen.
Johs : om sabotøren Johannes Stefan Jørgensen der gik fra BOPA til Holger Danske og tog med alle midler kampen op mod tyskerne
af Steffen Bülow
Udgivelse af Frihedsmuseets Venners Forlag indeholdende årsskrifter for Firhedsmuseet, Frihedsmuseets Venner, Frihedsmuseets Venners Fond, Frihedsmuseets Venners Forlag, Frølsevlejrens Museum, Frøslevlejrens Venner, Alex Bindeballes Fond og Horserødlejren Museums Venner.
Helle, Ib og "1944"-gruppen : frihedskæmpere under 2. verdenskrig
af Lone Monies, Niels Gyrsting
Om modstandsgruppen "1944", der under besættelsen bl.a. udførte sabotage, udgav illegale tryksager og drev en flugtrute til Sverige. Bogen er blevet til på baggrund af Helle Monies nedskrevne fortællinger, og breve og beretninger fra flere af dem, der kæmpede sammen med hende.
Helle, Ib og "1944"-gruppen : frihedskæmpere under 2. verdenskrig
af Lone Monies, Niels Gyrsting
Om modstandsgruppen "1944", der under besættelsen bl.a. udførte sabotage, udgav illegale tryksager og drev en flugtrute til Sverige. Bogen er blevet til på baggrund af Helle Monies nedskrevne fortællinger, og breve og beretninger fra flere af dem, der kæmpede sammen med hende.
Frihedens barske pris : fra Randers Hjemmeværn til arrestation, Horserødlejren, Frøslevlejren, KZ Dachau og KZ Neuengamme
af Svend Enevoldsen (f. 1905)
Svend Enevoldsen (1905-1979) fortæller om sin tid i modstandsbevægelsen og om livet som fange i tyskernes koncentrationslejre.
Spræng-Smith : i BOPA-sabotøren Knud Børge Jensens fodspor
af Søren Knudsen (f. 1953)
Om Knud Børge Jensen (1919-1990), med dæknavnet Spræng-Smith, der var en af frihedskampens store skikkelser. Samtidigt tegnes et billede af den overordnede modstandskamps historie og organisering.
Modstandsmanden Hans Edvard Teglers : fra BOPA til Holger Danske
af Steffen Bülow
Hans Edvard Teglers virke i modstandsgrupperne BOPA og Holger Danske. Bogen kan læses af alle med interesse for besættelsen og personhistorie.
Inge og Tony : i det københavnske modstandsmiljø under besættelsen
af Eva Bredsdorff (f. 1957), Niels Gyrsting
Historien om de to modstandsfolk Inge Hagen og Tony Gath Kristoffersen og deres relationer til den øvrige modstandsbevægelse i København, fortalt ved hjælp af nyt kildemateriale i form af Inges detaljerede dagbøger fra besættelsens tid. For voksne læsere med interesse for modstandskampen under 2. verdenskrig.
Historien skal fortælles : Peder Christian Møller Larsens erindringer : soldat i grænsekampene 9. april 1940 og grænsegendarm i KZ
af Peder Christian Møller Larsen
Peder Christian Møller Larsen deltog i de korte kampe, da tyske tropper invaderede Danmark d. 9. april 1940. Senere blev Larsen grænsegendarm, men blev arresteret og endte med at blive deporteret til koncentrationslejren Neuengamme. For historieinteresserede.