Reformanalyse : hvordan den offentlige sektor grundlæggende er blevet forandret i 00'erne
af Carsten Greve
Denne bog handler om reformer i den offentlige sektor og hvordan man analyserer reformer. Den offentlige sektor er blevet reformeret markant gennem de seneste år: Politireform, domstolsreform, strukturreform og kvalitetsreform. Bogen beskæftiger sig med 11 reformer i den danske offentlige sektor og har en grundig case-analyse af kvalitetsreformen. Den offentlige sektor i dag er en grundlæggende helt anden offentlig sektor end for ti år siden.Bogens budskab er, at reformer er blevet en central måde at drive politik på i dagens Danmark. En reformproces er ikke en teknisk, administrativ øvelse, men en politisk proces, der vedrører politikere, offentlige ledere, interesseorganisationer og borgere. Bogen inddeler også reformer i forskellige kategorier, som f.eks. ?kampagnereformer?.Bogen nøjes ikke med at beskrive og analysere reformer, men har også et kapitel til sidst, der kommer med råd til, hvordan reformatorer kan forberede nye reformer i fremtiden.
Offentlig ledelse og strategisk kommunikation
Bogen beskriver en række centrale ledelsesudfordringer, som knytter sig til strategisk kommunikation i forbindelse med interne kommunikationsprocesser. Heriblandt i forløb med forandringer og digitalisering samt i forbindelse med kommunikationen med medierne, for eksempel under kriser. Men også når man som leder ønsker at arbejde strategisk med sit omdømme. Bogens udgangspunkt er, at der er en række særlige kendetegn ved den offentlige sektor, både i de offentlige organisationer og i deres omgivelser, som skaber nogle specielle udfordringer. Det gælder også for offentlige lederes håndtering af de strategiske kommunikationsprocesser. Derfor diskuterer en række af bidragene, hvorledes mere generiske kommunikationsteorier kan oversættes til en sammenhæng, der gælder for den offentlige sektor.
Styring og motivation i den offentlige sektor
af Lotte Bøgh Andersen, Lene Holm Pedersen
Styringen i den offentlige sektor bliver ofte kritiseret for ikke at understøtte arbejdet og for at virke demotiverende. "Styring og motivation i den offentlige sektor" tager fat på denne problemstilling. Bogen fokuserer på forholdet mellem den ansatte, lederen og de anvendte styringsredskaber. Hovedpointer inkluderer, at styring kan indføres på en sådan måde, at den offentlige medarbejder ser den som understøttende for arbejdet fremfor demotiverende. Du får bl.a. anvisninger på, hvordan man som offentlig leder kan rekruttere og fastholde medarbejdere og tilrettelægge arbejdet, så medarbejdermotivationen understøttes. Samtidig diskuteres også faldgruberne i en styring, der stoler for meget på de ansattes indre motivationsformer.
Resultatstyring i den offentlige sektor
"Denne bog gør op med den udstrakte praksis i den offentlige sektors forvaltningspolitik, at styring kun kan indrettes ud fra én kontroltankegang... Bogen kommer imponerende godt omkring på få sider og er meget letlæselig." 5 ud af 6 stjerner, Mogens Hegnsvad, DANSKE KOMMUNER no. 9/2014 "Motivation er vigtig både for arbejdsglæden, men også for de ydelser, man leverer. Alle mennesker har et behov for at føle sig kompetente, og det gør en kæmpe forskel, hvis man føler, at man har gjort sit bedste.".
Resultatstyring i den offentlige sektor
Kollektivt samarbejde under kommunernes effektivisering
af Nana Wesley Hansen
Kommunal økonomistyring
af Marius Ibsen
I bogen "Kommunal økonomistyring" fortæller Marius Ibsen om fordelene ved kommunal økonomistyring. Han argumenterer bl.a. for vigtigheden af styringskulturen i den enkelte kommune og for at styringen forbedres, hvis borgmesteren har en stærk politisk position. Udgangspunktet for "Kommunal økonomistyring" er en idé om, at det kommunale styre stadig er yderst relevant for velfærdsstaten – ikke mindst, når det kommer til styring af økonomien. Marius Ibsen har både praktisk og teoretisk erfaring inden for dette felt, da han bl.a. har været kommunaldirektør i Gladsaxe i 20 år og derudover har en ph.d. i statskundskab.