Vortsted
af Svend Åge Madsen (f. 1939)
I "Tænkepause" nummer 0 præsenterer Svend Aage Madsen et alternativ til den hidtidige forskning om livets oprindelse. For alle der holder af "Tænkepauserne" og fabulerende litteratur.
Frihed
af Hans-Jørgen Schanz
Filosofiske betragtninger omkring ordet frihed med hovedvægt på den vestlige civilisations frihedsbegreb og de paradokser, det rejser.
Netværk
af Jens Mogens Olesen (f. 1949)
Introduktion til emnet sociale netværk, som er videnskaben om, hvorledes vi er kædet sammen.
Monstre
af Mathias F. Clasen
Om årsagen til at så mange mennesker pirres og fascineres af diverse monstre i litteratur, film mm.
Tillid
af Gert Tinggaard Svendsen
Om hvordan det danske velfærdssamfund bygger på borgerens tillid til institutionerne og til hinanden.
Livshistorien
af Dorthe Kirkegaard Thomsen
Vi har alle en livshistorie som vi bruger til at navigere med, men ikke alle historier er lige gode kompas hvis man sigter efter et vellykket liv.
Fjendskab
af Mikkel Thorup (f. 1973)
Om fjendskab, der på trods af dets grimhed og uværdighed, kan være en kilde til kreativitet, fællesskab og talentudvikling.
Folk
af Ove Korsgaard (f. 1942)
Om begrebet folk eller folket. Der redegøres for begrebets historie og påpeges, at vi næppe kan undvære begrebet fremover. Det er folkets status, vi strides om i dag, når vi diskuterer identitet, værdier og danskhed.
Danmark
af Hans Hauge
Forfatteren redegør for at Danmark er et sted og et bevidsthedsfænomen, som findes i hovedet på danskere. Danmark er noget, som vi forestiller os i fællesskab med andre danskere.
Natur
af Rasmus Ejrnæs
Forfatteren giver sine bud på, hvordan vi kan leve i fredelig sameksistens med naturen så vi undgår tab af biologisk mangfoldighed.
Vrede
af Thomas Nielsen (f. 1942-04-07)
Om vrede, hvordan den kan komme til udtryk og de negative og positive konsekvenser af vrede og aggressiv adfærd.
Myrer
af Hans Joachim Offenberg
Positiv psykologi
af Hans Henrik Knoop
Indhold: Positiv psykologi ; Verdens lykkeligste land ; En giftig psykologisk cocktail ; Trivsel som harmonisk vækst og selvregulering ; Trivsel som dynamisk orden ; For en frit tilgængelig psykologi.
Kroppen
af Verner Møller (f. 1962)
Indhold: Kroppen er min? ; Porno og prostitution ; Kødmarkedet ; De andres skønhed ; Efter ungdomsoprøret : kosmetisk kirurgi.
Kærlighed
af Anne Marie Pahuus
Indhold: Hvad er kærlighed? ; Kærlighedens væsen ; Antikkens kærlighedsbegreb ; Næstekærlighed ; Forførelsens svære kunst ; Kærlighedens to spor.
Erindring
af Dorthe Berntsen
Kort, faglig introduktion til hovedforhold omkring menneskets hukommelse og erindring. For interesserede i fx slægtsforskning, historie eller bare hverdagspsykologi, hvor erindring spiller en rolle.
Håb
af Bertel Nygaard
Om håbet som begreb og om bl.a. hvad mennesket har håbet på gennem tiden: Lenin håbede på kommunismen, Martin Luther King på et USA fri for racisme, fangerne i nazisternes kz-lejre på at leve endnu en dag, og Jehovas Vidner håber stadig på dommedag.
Tid
af Ulrik Uggerhøj
Om hvad tid er, og hvordan den defineres i forhold til bevægelse, tyngdekraft og lysets hastighed.
Sandhed
af Helge Kragh
Om et af livets store spørgsmål: Hvad er sandt? For filosofisk interesserede.
Mennesket
af Ole Høiris
Menneskets oprindelse er emnet, og det drejer sig især om kampen mellem kirkens (kristendommens) og naturvidenskabens to vidt forskellige fortællinger om starten på menneskeheden, dens udvikling og forgrening.
Magi
af Jesper Sørensen (f. 1968)
Om magi, overtro og mystiske ritualer der også har en stærk appel til mennesker i vores højteknologiske og ellers så rationelle kultur.
Loven
af Gorm Toftegaard Nielsen
Hvordan Europa er delt op i en tysk og en engelsk retskultur, mellem elitært tankespind og god gammeldags common sense, og om juristerne og domstolenes brug og fortolkning af retsreglerne, illustreret med eksempler fra bl.a. strafferetten.
Terror
af Carsten Bagge Laustsen
Den lille bog om terrorisme i den populære serie "Tænkepauser" gør samfundsinteresserede og elever, der skal skrive om emnet, klogere på et begreb der flittigt anvendes, men er svært at definere.
Litteratur
af Dan Ringgaard (f. 1963)
Om litteraturen, litteraturbegrebet og dets historie fra Platons overvejelser om mundtlighed kontra skrift, over Gutenberg-revolutionen til vor tids digitale virkelighed.
Romantik
af Katrine Frøkjær Baunvig
Om romantik og den romantiske forestilling. Som litterært, kunstnerisk og filosofisk begreb - og som noget der har og har haft indflydelse på historiens gang.
Familien
af Peter C. Kjærgaard
Om hvordan alle nulevende mennesker er efterkommere af få tusinde individer, der forlod Afrika og tog nogle gener med fra neandertalere og andre, hvilket er grunden til at vi eksisterer i dag.
Lykke
af Christian Bjørnskov
Hvad taler vi om, når vi taler om lykke? Forfatteren fortæller om den korte og lange lykke, følelsen af lykke når vi ser ind i øjnene på vores eneste ene og når virkeligheden overgår vores forventninger. Og at det ikke helt passer når man siger at lykken hverken er gods eller guld.
Universet
af Steen Hannestad
Gammel og ny viden omkring universets form og opståen med omtale af emner som Einsteins relativitetsteori, kvantemekanik, universets stadige ekspansion, strengteori, mørkt stof og Higgs-Boson partiklen.
Spørg?mål
af Pia Lauritzen
Lille filosofisk godbid til dig der sætter spørgsmålstegn ved spørgsmål.
Gud
af Svend Andersen (f. 1948-03-08)
Diskuterer Guds eksistens i en række korte kapitler, der formår at komme omkring gudsbeviser, religionskritik, monoteisme/polyteisme, andre gudekredse end den kristne, teodicé-problemet og andre religionsfilosofisk relevante emner.
Sex
af Ditte Trolle
En kort videnskabelig introduktion til seksualitet og sex rettet mod læsere med en videnskabelig interesse for emnet samt læsere af serien "Tænkepauser".
Nydelse
af Rasmus Ugilt
Forfatteren behandler det komplekse og modsætningsfyldte fænomen nydelse på baggrund af eksempler fra hverdagslivet, erotikkens områder, politik og filosofiens verden.
Korruption
af Mette Frisk Jensen
Reflektioner over Danmarks førsteplads og rolle i verden som det mindst korrupte land.
Politik
af Michael Bang Petersen
Om hvordan mennesket gennem evolutionen har udviklet sig til et moderne, politisk tænkende menneske. Med analyser af aktuelle sager set i forhold til menneskets politiske evolution.
Tro
af Peter Lodberg
Tanker om tro ; Fremtidstro ; Troens forkæmpere ; Tro, der virker ; Troens trappe.
Hjernen
af Leif Østergaard
Vidste du, at din hjerne spår om fremtiden, og at hjernen ofte har taget stilling før du selv er bevidst om det? Underholdende fortællinger om den menneskelige hjerne til alle læsere af hjerne-historier.
Hjertet
af Diana M. Røpcke
Vidste du, at dit hjerte når at slå 2,5 milliard slag igennem livet, hvis du vel at mærke lever lige så længe som gennemsnittet, og at man rent faktisk kan dø af hjertesorg? Letforståelig introduktion for dem, der i kort og overskuelig form søger indblik i det menneskelige hjerte, samt til læsere af serien "Tænkepauser".
Vilje
af Søren R. Fauth
Et filosofisk indspark om viljen som drivkraft i det menneskelige liv. Til filosofiinteresserede og læsere af serien "Tænkepauser".
Vilje
af Søren R. Fauth
Et filosofisk indspark om viljen som drivkraft i det menneskelige liv. Til filosofiinteresserede og læsere af serien "Tænkepauser".
Sprog
af Mikkel Wallentin
Om sproget som et kulturelt fænomen. Som de andre i serien er det forskningsbaseret viden formidlet for lægfolk.
Overvågning
af Anders Albrechtslund
Om overvågning og dens forskellige aspekter i nutidens liv og kultur. For alle samfundsinteresserede.
Smag
af Susanne Højlund
I Kina spiser de hunde. Det gør vi ikke i Danmark, men til gengæld elsker vi sild med karrysalat til alle andres store undren. Læs om smag og mad i den seneste udgivelse af Aarhus Universitetsforlags populære serie "Tænkepauser". Forskningsbaseret viden formidlet til lægfolk.
Tortur
af Morten Dige
Forfatteren, som er filosof, gennemgår torturens væsen og etik og præsenterer de væsentligste standpunkter for og imod tortur.
Teknologi
af Kasper Schiølin
Emnet er teknologien som vi på godt og ondt som mennesker er afhængige af. For dig som interesser dig for teknologiens indflydelse på menneskelivet.
Europa
af Jørgen Møller (f. 1979)
Essayistisk debatbog om hvorfor nutidens Europa er så anderledes end resten af verden. For historie- og samfundsinteresserede.
Gaven
af Anders Klostergaard Petersen
Om at give og modtage gaver både i et nutidig og historisk perspektiv. Spørgsmål om gavegivning og gaveudveksling belyses bl.a. i en evolutionær og kulturel sammenhæng.
Alder
af Suresh Inder Singh Rattan
Biogerontolog Suresh Rattan filosoferer over menneskets alder og biologi. For alle.
Viden
af Kristian Hvidtfelt Nielsen
Forfatteren anvender filosofferne og erkendelsesteoretikerne til at indkredse vidensbegrebet og inddrager samtidig eksempler fra hverdagen.
Tal
af Henrik Kragh Sørensen
Vi kan tale om tal, regne med dem, tænke over dem og forundres over dem. Nogle tal tillægges særlig betydning, som fx lykketal, og for nogle er 42 svaret på alt.
Demokrati
af Svend-Erik Skaaning
Demokratibegreebet set globalt og historisk. For samfunds- og historieinteresserede fx til diskussionsoplæg på gymnasieniveau eller i politiske foreninger.