Transport og samfund
af Anne Ohm
Gennemgang af transportsektorens struktur og de transportpolitiske hovedlinier i Danmark og EU samt de samfundsmæssige betydninger.
Velfærdsstat og socialpolitik
af Jan Plovsing
Om den danske velfærdsstat sammenlignet med andre europæiske landes velfærdsstater, samt de vanskelige udfordringer og problemer, velfærdsstaten står overfor i dag.
Arbejdsmarkedspolitik
af Thomas Mølsted Jørgensen
Den Europæiske Union
af Hjarn Zernichow Borberg
Bogen giver et generelt overblik og indblik i Den Europæiske Union uden at fortabe sig i detaljen. Berører alle væsentlige dele af samarbejdet: Mål og værdier, principper og kompetencer, centrale politikområder, den økonomiske og monetære union, den juridiske ramme, beslutningsprocedurer, institutioner samt unionens budget og økonomi. Fremstillingen er ajour og aktuel. Således sættes der - inden for hvert område - i særlige afsnit fokus på Lissabontraktatens grundlag og betydning for unionens samarbejde.Afslutningskapitlet beskriver det historiske udviklingsforløb for de første 50 års europæiske samarbejde. I hvert kapitel er der henvisninger til specifikke kilder for læsere, der vil gå mere i dybden med et område.Skrevet med henblik på et dansk publikum. Derfor redegøres for de særlige danske forhold og undtagelser i relation til EU. Velegnet i undervisningen, som baggrundsinformation i samfundsdebatten og som opslagsbog for praktikere, der vil have et hurtigt overblik over Den Europæiske Union.
Den finansielle sektor
af Peter Wendt
Den finansielle sektor er en uundværlig del af erhvervslivet sektoren er samfundsmæssig vær-diskabende gennem et kompleks system af finansielle tjenester, der øger den materielle produktion og velfærd. Denne bog gennemgår og belyser udviklingen bag finanskrisen og den aktuelle situation for pen-geinstitutter, boligfinansieringen og pensionsopsparingens institutioner gennem tabeller og figurer samt opklarende redegørelser. Fx giver bogens faktuelle gennemgang af finanskrisens hovedelementer et godt udgangspunkt for den nuværende debat og situation. Samtidig skaber bogen en sammenhæng for læseren ved at vise samspillet og rollefordelingen mellem de forskellige finansielle institutioner som fx Lønmodtagernes Dyrtidsfond og Centralbanken og dermed bliver bogen værdifuld for den, der savner en fremstilling med de mest nødvendige faktorer og spillere i den finansielle sektor i Danmark. Således kan læseren få bred indsigt i finanssektoren og opnå det nødvendige overblik over, hvordan den komplekse økonomi fungerer i praksis. Bogen henvender sig både til den samfundsinteresserede læser, der ønsker en større indsigt i den finansielle sektor og til den studerende, der læser økonomi eller sam-fundsrelaterede uddannelser.
Løn, priser og indkomster
af Niels Lynggård Hansen, Peter Ejler Storgaard
Om hvordan lønninger og priser fastsættes og gennnemgang af det statistiske materiale, der belyser udviklingen i priser, lønninger og indkomster.
Velfærdsstaten og dens udfordringer
af Jan Plovsing
Beskrivelse af velfærdsstatens karakter samt dens udvikling og udfordringer. Med vægt på at sammenligne den danske velfærdsstat med andre landes velfærdsstater.
Arbejdsmarkedspolitik
af Anne Vejen Mathiasen
”Arbejdsmarkedspolitik” giver en grundlæggende indføring i arbejdsmarkedsforhold og arbejdsmarkedspolitik. Med denne titel får du en beskrivelse af arbejdsmarkedets funktionsmåde med de tilknyttede organisationer og institutioner, det fagretlige system og overenskomstsystemet. Endvidere gennemgås de seneste års udvikling i arbejdsstyrken, beskæftigelsen og ledigheden med forklaringer. Endeligt behandles den aktuelle arbejdsmarkedspolitik.