Hvad skal vi med landbruget?
af Jørgen Steen Nielsen (f. 1952-06-04)
Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral, hvor landmænd presser bedriften, jorden og økonomien til bristepunktet. Men der er alternativer iflg. forfatteren: nøgleordet er fællesskab - nye produktionsfællesskaber, nye ejerskabsformer, nye samtaler mellem land og by.
Hvor står kampen om dannelsen?
af Stefan Hermann
Om, hvorvidt dannelse og uddannelse er for livet og demokratisk samvær eller for arbejdsmarked og erhvervsliv.
Hvad svarer vi jihadisterne?
af Rasmus Alenius Boserup
Beskrivelse af jihadisme som en kollektiv, politisk bevægelse, der siden det arabiske forår har vokset sig større og nu er en global udfordring.
Hvordan løser vi flygtningekrisen?
af Thomas Gammeltoft-Hansen
Bud på hvordan man løser flygtningekrisen inddelt i 3 hoveddele: Udfordring, status og alternativ. Samlet går budet ud på at landene i Europa og resten af verden, skal stoppe med at se flygtninge som et nationalt problem, men som en global problematik, der også kræver globale løsninger.
Hvordan får vi bedre debat om velfærd?
af Nanna Mik-Meyer
Nanna Mik-Meyer præsenterer tre rationaler for velfærdsarbejdet, som man skal kende for at forstå og kunne diskutere det.
Hvordan kan vi bekæmpe social ulighed, igen?
af Erik Jørgen Hansen (f. 1935)
Bud på hvordan man bekæmper den sociale ulighed i Danmark. Inddelt i 3 hoveddele: Udfordring, status og alternativ.
Hvad er krig og fred i dag?
af Mikkel Vedby Rasmussen
Forfatteren afdækker kriges og konflikters udvikling og argumenterer for, at alternativet til vores frygt ikke er politiske løfter om mere tryghed, men mere realisme.
Hvordan får vi mere lighed i uddannelse?
af Agi Csonka
Forfatteren fletter ulighedsforskningen sammen med sine egne oplevelser og erfaringer som tosproget mønsterbryder i den danske folkeskole og det danske samfund.
Hvordan får vi verdens bedste sundhedsvæsen?
af Liselotte Højgaard
Analyse af det danske sundhedsvæsen, hvor forfatteren konstaterer utilfredshed med arbejdsvilkårene hos personalet og manglende tillid hos patienterne. Hun argumenterer blandt andet for en genforening af hospitalsledelse og lægefaglighed.
Hvordan forvrænger populismen demokratiet?
af Mogens Herman Hansen (f. 1940)
En analyse af populismens sejrsgang i Europa og USA og hvordan den kan true demokratiet som vi kender det.
Hvad vil vi med universiteterne?
af Maja Horst, Alan Irwin
Forfatterne skitserer eksisterende yderpunkter i synet på universiteternes placering og rolle i samfundet, og giver deres eget bud på samme.
Hvordan bliver vi digitalt dannede?
af Camilla Mehlsen, Vincent F. Hendricks
Om den digitale verdens udfordringer, samt et bud på den digitale dannelse. Hvordan navigerer man i en verden fyldt med fake news, shitstorme, hævnporno og digital afhængighed?
Hvordan skaber vi fremtidens psykiatri?
af Merete Nordentoft
Debatbog om udfordringer i det psykiatriske behandlingssystem, med fokus på emner som stigmatisering og underbehandling.
Hvem skal bruge sundhedsdata - og til hvad?
af Klaus Høyer
Debatbog om den stigende indsamling af sundhedsdata om borgerne i Danmark. Med gennemgang af hvad data er, hvor svært det kan være at sætte fakta om folks sundhed ind i skemaer og endvidere hvordan disse data kan bruges forkert.
Hvordan mindsker vi uligheden i sundhed?
af Signild Vallgårda
Debatbog om hvordan det kan være, at der er så stor ulighed i sundhed i et velfærdssamfund som det danske?
Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens?
af Thomas Bolander
Om menneskets fremtid med robotter og kunstig intelligens.
Hvordan skaber vi bæredygtig udvikling for alle?
af Katherine Richardson
Hvordan man kan ændre samfundet til at kunne være et godt og bæredygtigt sted at leve for Jordens voksende befolkning.
Hvad skal vi med nyhederne?
af Rasmus Kleis Nielsen
Aldrig har så mange medier stået til vores rådighed, og aldrig er nyheder blevet produceret så grundigt og alsidigt som i dag. Men kommer nyhederne alle til gavn, og er medierne godt nok rustet til at stå imod fremtidens udfordringer? Til alle, der interesserer sig for medier og samfund.
Hvordan får vi et bedre overvågningssamfund?
af Peter Lauritsen (f. 1969-09-30)
Et rids af overvågningssamfundets kompleksitet og en opfordring til at nuancere debatten. For den almindelige borger, der interesserer sig for samfundsudviklingen. Kan også inddrages i en undervisningssituation for gymnasieniveau og opefter.
Hvad skal vi med videnskaben?
af Anja C. Andersen
Hvorfor er forskning og ny viden gennem videnskab vigtig? For læsere af videnskabslitteratur og dem med interesse for fx samfund og forskningsverdenen.
Hvordan kan ny teknologi redde verden?
af Adam Moe Fejerskov (f. 1987)
En bog om teknologiens betydning og konsekvenser for mennesker og demokratiet. Henvender sig til læsere af videnskabslitteratur samt dem med interesse for samfund og teknologi.
Hvordan håndterer vi fremtidens pandemier?
af Lone Simonsen (f. 1959)
Bog om da COVID-19-pandemien ramte og om hvordan uundgåelige pandemier kan håndteres i fremtiden. For interesserede i samspillet mellem videnskab og samfund.
Hvordan styrker vi børn og unges mentale sundhed?
af Anne A. E. Thorup
Veldokumenteret debatbog, der argumenterer for nye helhedsorienterede behandlingsmetoder i kampen mod børn og unges psykiske mistrivsel. Primært til fagfolk, men også nyttig viden til forældre.
Hvordan løser vi fremtidens fertilitetsproblemer?
af Lone Schmidt (f. 1958), Anja Pinborg
Infertilitet som sygdom og som samfundsproblem. Hvordan kan og bør det offentlige sundhedsvæsen afhjælpe ufrivillig barnløshed i fremtiden? For såvel personer direkte ramt af problematikken som sundhedspersonale og politiske beslutningstagere.
Hvordan undgår vi, at resistente bakterier slår os ihjel?
af Hans Jørn Kolmos
Penicillin har reddet millioner af liv. Nu skaber overmedicinering af mennesker og grise multiresistens, der kan slå op mod ti millioner mennesker ihjel. Til klima- og miljøinteresserede.
Hvorfor stiger uligheden - og hvad gør vi ved det?
af Birthe Larsen
Afstanden mellem rig og fattig vokser i Danmark. Veldokumenteret bog viser hvorfor, og kommer med spændende bud på, hvad der kan gøres for at mindske uligheden. Anbefales til rig som fattig.
Hvordan bekæmper vi hverdagsdiskrimination?
af Sara Louise Muhr
Hvad er hverdagsdiskrimination, og hvordan slipper vi af med den på organisationsniveau? Læs her professor Sara Louise Muhrs bud på en løsning, og få en dybere klarhed over, hvad der gemmer sig bag begrebet. For ledere og andre, der vil minimere diskrimination i hverdagen.
Hvorfor taler alle om traumer?
af Karen-Inge Karstoft
"Traume" er blevet et hverdagsord og noget, vi taler om i mange sammenhænge. Men hvad er definitionen på et traume egentlig, og bruger vi begrebet rigtigt? For læsere med interesse for psykologi og samfund.