Opdragelse efter Hiroshima
af Holger Henriksen
Faglighed på tværs
Vold
Tale og samtale
En flersproget skole
Den virtuelle skole
Drama
af Mads Th Haugsted
Læreruddannelse og lærerperson
Demokratiets filosofi
Mundtlighed
Mundtlighed
Historien : dødvægt eller ballast
Det religiøse
af Vibeke Boelt
Medier
Medier
Didaktik
Naturerkendelse og pædagogik
af Vibeke Boelt
Det praktisk musiske
Læring og undervisning
Læring og undervisning
Indhold: Finn Collin: Socialkonstruktivisme - et erkendelsesteoretisk og ontologisk standpunkt. Jens Rasmussen: Læring og læringsteorier. Per Schultz Jørgensen: Identitet som social konstruktion. Mads Hermansen: Virksomhedsteori - konstruktivisme. Kirsten Krogh-Jespersen: Konstruktivisme og undervisning. Birte Sørensen: Konstruktivisme og litteraturpædagogik. H.C. Hansen: Eksistens eller konstruktion ? Marianne Poulsen: Levet liv og læring. Mogens Lyster: IT i undervisningen - en udfordring til lærermiljøet.
Livsoplysning
Matematikken i verden
af Tage Bai Andersen, Helle Alrø
Det narrative
Heri bl.a.: Hans Hauge, "Fortællingens genkomst", s. 7-20; Svend Erik Larsen, "Genfortælling - kopi eller proces?", s. 21-32; Rasmus Blok, "Fortællingens rolle efter trykkekunstens tidsalder", s. 33-46; Joakim Garff, "Kierkegaards Biograf. Eller om at tegne en nisse med den hat, der gør ham usynlig", s. 102-14.
Skolen i samfundet
Faglighed
Globalisering og identitet
Kampen, legen og dansen
Børn og modernitet
Evaluering
Indhold: Marianne Jelved: Evaluering i samfundet. Peter Dalhler-Larsen: Det politiske i evaluering. Niels Reinsholm: Evaluering og tiden. Poul Skov: Evaluering som udviklingsredskab i dansk skole. Bent Nabe-Nielsen: "Kom lad os prøve!" - om prøveformer før og nu. Monica Carlsson: Evaluerer vi det, vi tror, vi evaluerer? Lejf Moos: Skoeleevaluering - skoleudvikling. Jens Raahauge: Skal vi nu lære at arbejde baglæns? Frode Boye Andersen: En evalueringsdidaktik. Lone Abildgaard: Portefølje som lærings- og evalueringsmetode.
Læreren som leder
Læreren som leder
Indhold: Forord ; Per Fibæk Laursen: Autentisk eller sårbar ; Elsebeth Jensen: Læreren som leder af en undervisning på et demokratisk grundlag ; Christer Stensmo: Lederstile i klassen ; Ole Bang-Larsen: Classroommanagement ; Lejf Moos: Ledelse i klasserne ; Lars Wørts: Teamledelse - i spændingsfeltet mellem styring og autonomi ; Rita Andersen: Læreren som konfliktløser ; Lotte Rahbek Schou: Læreren som meddeler, som terapeut og som maieutiker ; Kjeld Sten Iversen: Ledelse af lærere ; Anders Bondo Christensen: Læreren som leder - lærerens engagement.
Opdragelse
Teori og praksis
Teori og praksis
Indhold: Forord ; Torben Nørregaard Rasmussen: Et er teori, et andet praksis; Steen Wackerhausen: Skoleepidemier, praksisforkalkning; John Krejsler: Lærerne og professionalisering. Er lærerne en profession eller ej?; Klaus Nielsen: På vandretur i praktikkens læringslandskab. Eksempler på læring i praksis; Jan Tønnesvang: Der er intet så praktisk som en god teori; Niels Grønbæk Nielsen: Fag, praktik og pædagogik - læreruddannelsens treklang; Gerda Kraft: Læringsteori eller/og formidling; Karen Andreasen: Relationen mellem skolens verden og elevernes levede verden; Jens Raahauge: Løbet over ende?; Bodil Nielsen: Praksis i et liniefag.
Integration i skolen
Haves også som tidskrift.
Kreativitet
Haves også som tidskrift.
Motivation
Sundhed
Vold
Individ og fællesskab
af Per Schult Jørgensen, Vibeke Boelt
Etik og pædagogik
af Finn Thorbjørn Hansen
Digital barndom
Professionel læreridentitet
Samfundets krav til nutidens lærer er mange og til tider paradoksale: at kunne gå foran og samtidig træde i baggrunden, at kunne etablere et tæt forhold til eleverne og samtidig holde passende afstand, at vise klare holdninger og samtidig være objektiv og neutral, at skære igennem og samtidig vise omsorg. Dette temanummer belyser disse udfordringer set i lyset af den nye skolereform og set i forhold til den enkelte lærers behov for at udvikle en professionel læreridentitet.
Literacy - sprog og læring
af Peter Heller Lützen
Literacy : sprog og læring
Med literacy - sprog og læring som overskrift belyser temanummeret sproget i skolens undervisning og den pædagogiske tanke bag - ikke bare i danskfaget, men over en bred front i undervisningsfagene. At lære et fag er at lære et sprog, og en undervisning, som virker, arbejder bevidst med sproget. Det gælder for faglig læsning, for dansk som andetsprog og for børns sprogtilegnelse. Et centralt begreb er multimodalitet, dvs. at sproget fungerer i forskellige modaliteter, f.eks. lyd, grafer og billeder. Temanummeret belyser undervisning og pædagogik med vinklen literacy - teoretisk, praktisk og pædagogisk.
Inklusion - eksklusion
af Niels Ploug
Læreren og pædagogen : KvaN, 102, 35. årgang, 2015
Empiri
af Torben Nørregaard Rasmussen
Undervisningens indhold
Deltagelse og inklusion
af Christina Holm Poulsen