Erhvervspsykologi i praksis : metoder til fælles bevægelse
af Gitte Haslebo, Kit Sanne Nielsen
Lederudvælgelse : kvalitet i praksis og teori
af Karen Schultz
Om lederudvælgelse - fra planlægningsfasen over gennemførelsen til refleksion over proces og resultat.
Kreativitet på jobbet : fra idé til handling
af Michael A. West
En beskrivelse af, hvordan nye ideer føres ud i livet i private og offentlige organisationer og hvordan man fremmer kreativitet og innovation hos den enkelte medarbejder og i forbindelse med teamarbejde. Med eksempler og øvelser.
Det strukturerede jobinterview
af Paul J. Taylor, Michael P. O'Driscoll
Forfatterne beskriver de to væsentligste fremgangsmåder til strukturerede interview: det adfærdsbeskrivende interview og det situationsbeskrivende interview.
Emotionel intelligens i organisationer
af Malcolm Higgs, Victor Dulewicz
Emotionel intelligens beskrives som evnen til at håndtere de følelsesmæssige aspekter i virksomhedsledelse, fra personlig integritet og motivation til komplekse interpersonelle situationer. Til bogen hører også en test til måling af EQ, emotionel kvotient.
Coaching - læring og udvikling
af Reinhard Stelter, Stig Eiberg Hansen
Om coaching og nye strategier inden for læring og udvikling i uddannelsessektoren, i idrætten samt i organisations- og arbejdslivet.
Værdsat : værdsættende samtale i praksis
af Kaj Voetmann, Tine Meisner
Summary: Bogen handler om den værdsættende samtale i praksis.
Forvandling : værdsættende samtale i teori og praksis
af Kaj Voetmann, Tine Meisner
Erhvervspsykologi i praksis : metoder til fælles bevægelse
af Gitte Haslebo, Kit Sanne Nielsen
Summary: Red. af Gitte Haslebo og Kit Sanne Nielsen. Hvad stiller man op, når samarbejdet knirker, når lederen er overbelastet, når kvalifikationerne forældes, når ledelsesopgaverne ændres, når fusionen rammer? Her er svarene i form af nye tanker, nyttige metoder og praktiske fif. Konkret og inspirerende beskrives, hvordan systemiske begreber og metoder kan bruges til at skabe selvværd, gensidig anerkendelse, fælles bevægelse og tro på fremtiden. '... som for første gang i Danmark giver en samlet fremstilling af den positive tænkning som fundament for ledelse og konsultation'.
Konsultation i organisationer : hvordan mennesker skaber ny mening
af Gitte Haslebo, Kit Sanne Nielsen
Team - udvikling og læring
af Reinhard Stelter, Morten Bertelsen (f. 1974-03-24)
En beskrivelse af, hvordan man kan øge et teams effektivitet og kreativitet, samt konkrete strategier til konflikt- og problemløsning. Med cases og øvelser.
Teambaserede organisationer i praksis : ledelse og udvikling af team
af Thorkil Molly-Søholm
Om de nye udfordringer, som teambaserede organisationer stiller til lederen, og forfatterne giver et teoretisk og metodemæssigt overblik over udfordringer og muligheder i teamarbejdsformen.
LØFT i organisationer : løsningsfokuseret tilgang til organisationsudvikling, ledelsesudvikling og konfliktløsning
af Gro Johnsrud Langslet
Om hvordan løsningsfokuserede principper kan anvendes i medarbejdersamtaler, til konfliktløsning, ved gennemførelse af arbejdsmiljøundersøgelser eller som grundlag for organisations- og ledelsesudvikling.
LØFT for ledere : løsningsfokuseret tilgang til typiske ledelsesudfordringer
af Gro Johnsrud Langslet
Den troværdige leder
af Einar Aadland
Gennem 10 essays reflekteres over forskellige syn på lederskab, etik og samtid. Fokus på nye tendenser i arbejdslivet, nye vilkår for ledelse, samtidens individfokusering og de nye krav om 'image' og form.
Anerkendende ledelse : skab mod, engagement og bedre resultater
af Maja Loua Haslebo, Danielle Bjerre Lyndgaard
Inspiration og konkrete forslag til implementering af anerkendende ledelse i forhold til f.eks, forretningsudvikling, strategiarbejde, medarbejderudviklingssamtaler og konflikthåndtering.
Balance mellem liv og arbejde - en myte? : et globalt perspektiv
af Rhona Rapoport, Suzan Lewis
Mennesker verden over udfordres af at skulle skabe balance i tilværelsen, når arbejde, fritid, familie, netværk og interesser skal tilgodeses. Forfatterne fremlægger de komplekse vilkår og forslag til forandringsstrategier på baggrund af casemateriale fra undersøgelser og interview fra syv lande sammenkædet med psykologisk, sociologisk og politisk teori.
Etik i organisationer : fra gode hensigter til bedre handlemuligheder
af Gitte Haslebo, Maja Loua Haslebo
Tager udgangspunkt i en socialkonstruktionistisk erkendelsesteori og viser 15 oplevelsesnære fortællinger, der illusterer, hvordan moralske, forpligtelser og rettigheder er indlejret både i hverdagens små og store dramatiske begivenheder i organisationer.
Anerkendende procesøvelser : veje til engagement og forankring
af Annika Lindén, Pia Halkier Bjerring
40 øvelser i dialogiske processer til brug i undervisning, udviklings- og forandringsprocesser med såvel kursister som team og større grupper.
Teamwork - metoder til effektivt samarbejde
af Michael A. West
En beskrivelse af, hvordan man kan øge et teams effektivitet og kreativitet, samt konkrete strategier til konflikt- og problemløsning. Med cases og øvelser.
Coaching med fokus på løsninger
af Tove Svendsen, Gry Espedal
Præsentation af kollegial coaching og samtaleværktøj, som fokuserer på den enkeltes ressourcer og stærke sider.
Perspektiver på supervision : en erhvervspsykologisk antologi
Beskrivelse af supervison forankret i en erhvervsrettet og organisatorisk psykologisk tilgang med udfoldelse af en række perspektiver på organisatorisk kompleksitet, kompetenceudvikling, relationen mellem supervision og organisation samt evaluering af supervision.
Anerkendende HR og organisationsudvikling : skab mening, handlekraft og bedre resultater
af Maja Loua Haslebo, Danielle Bjerre Lyndgaard
Med afsæt i anerkendende udforskning, gives forslag og værktøjer til, hvordan forskellige HR-indsatsområder som tiltrækning, rekruttering, fastholdelse, udvikling, stress, sygefravær og trivsel samt afvikling kan håndteres.
Anerkendende ledelse : skab mod, engagement og bedre resultater
af Maja Loua Haslebo, Danielle Bjerre Lyndgaard
Inspiration og konkrete forslag til implementering af anerkendende ledelse i forhold til f.eks, forretningsudvikling, strategiarbejde, medarbejderudviklingssamtaler og konflikthåndtering.
Individuel ledercoaching : udvikling af relationelle kompetencer - et psykodynamisk perspektiv
af Karin Kell Nielsen
Systemisk coaching : en grundbog
af Hanne Moltke
Vejledning for coaches i at gøre en samtalepartner bevidst om, at der er flere tilgange til et problem, hvorved nye perspektiver og muligheder skabes. Det systemiske kombineres med grundtanken, at der altid er ressourcer til stede, og at de udgør afsættet til coachingen.
Narrativ coaching - en ny fortælling : individuelt og i team
af Kit Sanne Nielsen
Indføring i den narrative tilgang til udvikling af organisationer gennem coaching af individuelle medarbejdere og team.
Innovativ evaluering
af Camilla Kølsen de Wit, Malene Skov Dinesen
Om hvordan man som offentlig virksomhed kan håndtere de rammer, der sættes for ens arbejde fra myndighedernes side gennem krav til evaluering, monitorering, kvalitetsudvikling og dokumentation.
Den kreative kraft i innovationsledelse : teori Us psykologi i praksis
af Thea Mikkelsen (f. 1974), Mette Møller (f. 1964)
Udover forfatterne har 22 personer bidraget - enten ved at lade sig interviewe eller ved at iagttage, spejle og reflektere tilblivelsesprocessen, således at en lærende organisation blev skabt omkring bogen.
Action learning consulting : strategisk proceskonsultation i teori og praksis
Summary: Denne synkroniseringstænkning synliggør, om organisationens sociale styringsteknologier såvel som dens hårde styringsteknologier understøtter eller modarbejder den ønskede forandring. Nogle gange er forandringen måske bedst initieret ved at ændre en hård styringsteknologi først og så følge op med kompetenceudvikling. Alle parter gøres dermed til reelle aktører i forandringen.Action Learning Consulting henvender sig til forandringsagenter, der oplever, at de eksisterende tilgange til udvikling og forandring enten er for ”bløde” eller for ”hårde”, enten har for ensidigt fokus på kompetenceudvikling, socialpsykologiske kvaliteter og kultur eller for snævert et fokus på struktur, systemer og økonomi. Den henvender sig primært til organisationskonsulenter, projektledere og forandringsledere, forskere og andre faggrupper, der arbejder med udvikling af arbejdspladser.
Konsulentens grønspættebog : systemisk og eksistentiel tilgang til konsulentarbejde
af Vibe Strøier
Om de psykologiske udfordringer, dilemmaer, glæder og vanskeligheder, som proceskonsulenten kan møde. Der tages udgangspunkt i 4 positioner, som konsulenten kan arbejde ud fra: hackeren, dirigenten, genealogen og coachen.
Kreativ procesledelse : nye veje til bedre praksis
af Lone Hersted, Louise Laustsen, Mille Obel Høier
Med afsæt i en systemisk og socialkonstruktionistisk tænkning gives der inspiration til at lede kreative og fremadrettede processer i organisationer hvor der skabes rum for dialog på tværs af faggrænser og hierarkier.
Håndbog i anerkendende udforskning : ideer til forandringsledelse
af Diana Whitney, Jacqueline M. Stavros, David L. Cooperrider
Anerkendende procesøvelser : veje til engagement og forankring
af Annika Lindén, Pia Halkier Bjerring
40 øvelser i dialogiske processer til brug i undervisning, udviklings- og forandringsprocesser med såvel kursister som team og større grupper.
Virtuel ledelse : skab synlighed, resultater og nærvær på afstand
af Mads Schramm, Søren Diederichsen
Innovationspsykologi
Denne antologi giver en lang række bud på, hvordan det erhvervspsykologiske felt kan bidrage til innovation i danske offentlige og private virksomheder. Forfattergruppen tæller konsulenter, erhvervspsykologer og førende forskere inden for innovation. Redaktørerne er Mads Bendixen, som arbejder som erhvervspsykolog hos ingeniørvirksomheden Alectia samt lektor Niels Christian Mossfeldt Nickelsen fra Aarhus Universitet, DPU. Bogen henvender sig til alle, der interesserer sig for innovation i organisationer og i samfundet generelt.
Tredje generations coaching : en guide til narrativ-samskabende teori og praksis
af Reinhard Stelter
Coaching har udviklet sig med rivende hast gennem de seneste år og anvendes i dag i mange forskellige sammenhænge, blandt andet uddannelse, sundhedsvæsen, socialsektoren, karriereudvikling, ledelses- og personaleudvikling og personlig udvikling. Ikke alle praksisformer kan dog anses som lige virkningsfulde, teoriforankrede og evidensbaserede. Denne bog forholder sig både til coaching som forskningsfelt og vender et kritisk blik mod mere eller mindre tvivlsomme praksisformer. Formålet med bogen er at kvalificere den evidensbaserede og refleksive praksis inden for coachingfeltet.
Ledelse gennem paradokset : om ledelsesmæssig handlekraft i organisatorisk kompleksitet
af Lotte Lüscher
Om hvad ledelsesopgaven går ud på og hvordan man som leder navigere i komplekse og modsætningsfyldte organisationer. Ledelse handler om at navigere i noget, hvor løsningen ikke findes en gang for alle.
Anerkendende følgeskab : når organisationer lykkes
af Maja Loua Haslebo, Magnus Harald Haslebo
Følgeskab handler om medarbejderens relation til sin leder og om som medarbejder at tage medansvar for at arbejdspladsen fungere. Og både ledelse og følgeskab handler om at tænke, tale og handle til gavn og glæde for den samlede organisation.
Ledelse af det relationelle selv : perspektiver på selvledelse
af Danielle Bjerre Lyndgaard
Mindfulness i organisationer : vejen til bæredygtighed, handlekraft og innovation
af Clarissa Corneliussen, Pernille Hippe Brun
Mindfulness i organisationer giver en indføring i hvad mindfulness er, hvorfor mindfulness mon blomstrer op i erhvervslivet og en gennemgang af den forskning, der viser, at tilgangen med fordel kan benyttes af ledere såvel som medarbejdere og introduceres på arbejdspladsen. Under bilag findes en række lydøvelser, som kan bruges i kombination med bogens øvrige øvelser og konkrete implementeringstiltag.
Strategisk relationel ledelse : systemisk ledelse af forandringer
af Carsten Hornstrup, Thomas Johansen (f. 1967-08-23)
Giver et nyt og praktisk bud på hvordan ledere med relationer og kommunikation som centrale omdrejningspunkter kan arbejde med strategi og forandringsprocesser ud fra et strategisk relationelt perspektiv.
Action learning consulting : strategisk proceskonsultation i teori og praksis
af Thorkil Molly-Søholm, Søren Willert
Håndbog i anerkendende udforskning : ideer til forandringsledelse
af David L. Cooperrider, Diana Whitney
Selvledelse : selvudvikling på arbejdspladsen
af Flemming Andersen (f. 1942)
Organisatorisk medlemskab : det professionelle mødested
af Maja Loua Haslebo
Behandling af en række organisatoriske problemstillinger med betydning for organisationens egentlig formål - kerneopgaven.
Teamwork : metoder til effektivt samarbejde
af Michael A. West
En beskrivelse af, hvordan man kan øge et teams effektivitet og kreativitet, samt konkrete strategier til konflikt- og problemløsning. Med cases og øvelser.
Anerkendende HR og organisationsudvikling : skab mening, handlekraft og bedre resultater
af Maja Loua Haslebo, Danielle Bjerre Lyndgaard
Med afsæt i anerkendende udforskning, gives forslag og værktøjer til, hvordan forskellige HR-indsatsområder som tiltrækning, rekruttering, fastholdelse, udvikling, stress, sygefravær og trivsel samt afvikling kan håndteres.
Social kapital i organisationer : ledelse, kommunikation og samarbejde
af Heidi Graff, Hanne Moltke
Indhold: Teorien foldes ud ; Tillid, retfærdighed, samarbejdsevne ; Kerneopgaven ; Trivsel og værdiskabelse ; Den strukturelle side af samarbejdet om kerneopgaven ; Den kommunikative side af samarbejdet om kerneopgaven ; Social kapital som organisations- og ledelsesprincip og som styringsteknologi ; Forskning i kommunikationsmønstre i grupper og arbejdsfællesskaber ; Samlende social kapital - at skabe stærke afdelinger, grupper og teams ; Brobyggende social kapital ; Forbindende social kapital - kommunikation mellem ledelseslag ; Hvordan feedback øger samarbejdsevnen ; Bevidsthed om sproget kan øge den sociale kapital ; Strategiarbejde ; Forandringsledelse og procesretfærdighed ; Medarbejderudviklingssamtaler ; Møder til beslutning, meningsskabelse og læring ; Trivsels-, medarbejder- og ledermålinger osv.
Etik i organisationer : fra gode hensigter til bedre handlemuligheder
af Gitte Haslebo, Maja Loua Haslebo
Tager udgangspunkt i en socialkonstruktionistisk erkendelsesteori og viser 15 oplevelsesnære fortællinger, der illusterer, hvordan moralske, forpligtelser og rettigheder er indlejret både i hverdagens små og store dramatiske begivenheder i organisationer.