Bøger / skønlitteratur til børn

An Mei's forunderlige rejse


Beskrivelse


Billedbog. An Mei fødes i et tog i Kina og efterlades på en trappe ved et børnehjem. Her hentes hun af en mand, som tager hende med på en lang rejse hjem til hendes nye familie.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 1999

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 20. jan. 1999

Amerikansk billedbog om et adoptivbarns rejse fra fødelandet Kina til en ny familie i vesten. Det er en poetisk og varm billedbog, som skiller sig ud fra de øvrige mere nøgterne og faktaprægede bøger om adoption på markedet. Også billederne er malet i samme tone - fine, let udviskede malerier i bløde, varme farver, som næsten drømmeagtigt beskriver den lille piges mentale rejse fra sit eksotiske hjemland til nye, fremmede omgivelser og mennesker. An Mei fødes i et tog i Kina og efterlades på trappen til et børnehjem. Her hentes hun af sin nye adoptivfar, som tager hende med på en lang rejse over havet til det nye land. Hun falder langsomt til, men minderne om det gamle fødeland svinder aldrig helt hen. Det er en smagssag, om man bryder sig om den meget poetiske, næsten romantiske beskrivelse af hele situationen set med det lille barns øjne. Under alle omstændigheder er det en anderledes billedbog om adoption, som kan udgøre et supplement til de øvrige ikke specielt talrige bøger om emnet. Formidling fra ca. 4 år. Den poetiske forside afspejler bogens indhold og holdning.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 1999

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 20. jan. 1999

Billedbogen skildrer tæt og følsomt et adoptivbarns tanker og forestillinger om sin egen oprindelse. Teksten, der er lagt i munden på den 6-årige An Mei - men skrevet af hendes far, der er adoptionsadvokat i USA - er sat med store, åbne typer uden for illustrationerne. Den fortæller stille og udramatisk om pigens liv fra kort før fødslen i Kina. På forunderlig måde sammenvæves meget tidlige erindringsspor og fantasier med aktuelle små oplevelser, så pigen på næsten poetisk vis ser mening og sammenhæng i sin tilværelse og trygt accepterer sine nye forældre. Bogen er til oplæsning omkring skolestarten ikke blot for adoptivbørn og deres forældre. Andre kan også opleve et barns tanker om sammenhæng i tilværelsens store, afgørende og ganske små, tilsyneladende ubetydelige hændelser. Den skaber medfornemmelse af at være en fremmed og alligevel accepteret og på plads. Bogens billeder skaber yderligere ro og alvor over beretningen. De er i flere formater, men flest over halvanden side. Det er malerier i dæmpede kulører udført ved udgnidning af fede farver med tynde påtegninger og indridsninger. De virker mere ved farvestemninger end ved de antydede figurer uden ret mange detaljer.