Bøger / faglitteratur til børn

1864 : fra helstat til nationalstat


Beskrivelse


Indhold: Status 1863: Det europæiske stormagtsspil; Det Tyske forbund; Det Danske Monarki; Hertugdømmerne; Signalement af en helstat. 1863-1864: Mobilisering; Håndvåben; Kansleren; Kongen; Hvilken kandidat; Statsministeren; Skandinavismen. 1864: Generalen; Preussisk/Østrigske uniformer; Dannevirke og de Danske fæstningsanlæg; Danske uniformer; Feltherren; Artilleriobservatør i Washington; Dybbøl; Artilleri; Livet i felten; Londonkonferencen; Jylland besat; Feltpoliti; Krigen til søs; Stonewall-affæren; Bed dit Fadervor imens; Fra Als til Wien; 1864-1998 i afgørende begivenheder.
Dansk Artilleri; Bismarck; de Meza; Fredericia; Helstatspolitik; Tscherning, A.F.; Treårskrigen; Feltlazaretter; Feltlæger; Militærlæger; Sanitetstjenesten, 1864; von Roon; von Moltke; Monrad, D.G.; Danske Hær's Bespisning; Danske Hær's Forsyningssituation; Soldaterliv; Feltliv; Indkvartering; Mundering; Udrustning; Uniformshistorie; 4 Punds Forladekanon; 36 Punds Kuglekanon; Preussisk Bagladekanon; Kardæsker; Panserskibe; Suhler Tapriffel; Taprifler; Lundbye, L.; Londonkonferencen; Danske Flåde; Als; Dybbølstillingen; Dannevirke; Feltbefæstning; Sønderborg; Mysunde; Sankelmark; Vejle; General Wrangel; Frederik VII; Christian IX; Bluhme, C.A.; Feltartilleri; Dreyse, J.N.; Hall, C.C.; Frivillige; Tændnålsgevær; Perkussionslås; Minieriffel; Stormen på Dybbøl; Besættelsen af Jylland; Rügen; Helgoland; Johanitterkorpset; Krigsfanger;

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Kresten Søe Christensen

2007

1864-krigen var afslutningen på den danske helstat med hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg. Forsøget på at knytte Slesvig sammen med Kongeriget med Novemberforfatningen 1863 endte her med den ulykkelige krig mod Preussen og Østrig, hvor hele Slesvig og to femtedele af det hidtidige Danmark gik tabt. Bogen er 2. udgave, som med enkelte smårettelser og et let omskrevet afsnit om hertugdømmernes status 1863 alt i alt fremstår identisk med 1998-udgaven. Fremstillingen er velskrevet og bredt analyserende med fin redegørelse for det samtidige stormagtsspil, de danske indenrigspolitiske rammer og den ulykkelige krig, dens soldater, uniformer og våben samt begivenhederne på slagmarken. Tankevækkede er fx, at man ved London-konferencen under selve krigen faktisk havde mulighed for at opnå en grænse som i dag, men med dansk stædighed satte man alt over styr. Bogen er velskrevet og formår både i kraft af en vedkommende fremstilling og de mange samtidige stik, tegninger og fotos at levendegøre begivenheder og baggrunde for nutidslæseren. Slaget ved Dybbøl indgår i grundskolens nye historie-kanon med 29 omdrejningspunkter som afsæt for undervisningen. Genudgivelsen er her bl.a. tænkt som bidrag til belysning af arven i den danske nationalkarakter, der i høj grad er et produkt af skæbneåret 1864. For alment historisk interesserede og til undervisning på gymnasieniveau.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. feb. 1998

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 5. feb. 1998

Denne bog er en lykkelig kombination af et højt fagligt niveau og et levende, formidlende sprog. Det er populærvidenskab, når det er bedst. Opbygning og struktur er fremragende som i førsteforfatterens Nord & syd (96/31): hvert kapitel indledes med en detaljeret kronologisk status. Hovedteksten er engageret, krydret med pudsige, men relevante detaljer, som gør bogen meget læseværdig. Emnesider uddyber grundigt fx våbentyper, uniformer, skandinavisme, tronfølgespørgsmålet, det tyske forbund og Londonkonferencen. De vigtigste militære og politiske aktører får en kort biografisk omtale; man kunne måske have ønsket Napoleon d. 3.'s og Friedrich der Achtes rolle nærmere omtalt, kortene kunne have været lidt mere detaljerede, men det er petitesser. Man tilgiver også gerne det tekstmæssige genbrug fra Nord & syd i beskrivelsen af Stonewallaffæren, for den er lige så relevant i den foreliggende bog. Illustrationerne er overvejende samtidige træsnit og detaljerede tegninger. Der er en god ord- og litteraturliste. Det pointeres i bogen, at 1864 stadig stikker dybt i os alle; så meget desto mere er der grund til, at bogen står på skolebiblioteket. Fra 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. feb. 1998

af

af

Walther Knudsen

d. 5. feb. 1998

Et af danmarkshistoriens store traumer genfortalt med forfriskende nye synsvinkler. Forfatterne tager udgangspunkt i nutidens danske angst for at blive opslugt af det store stygge EU. Det er selvfølgelig en pointe, men mere interessant finder jeg deres beskrivelse af en gæringstid, hvor nyt demokrati og en ny tronarving har skullet finde deres plads i samfundet og ikke mindst i bevidstheden hos folk og embedsstand, d.v.s. også hos officerskorpset, som var opdraget i troskab mod den kongelige enevælde. Traditionelt er der også tendens til at fremstille den danske hær som teknologisk underlegen, men forfatterne gør omhyggeligt rede for, at billedet ikke var helt så enkelt, bl.a. var Danmark langt fremme med hensyn til anskaffelse af panserskibe. Den fortløbende tekst i to spalter afbrydes på passende steder af grå faktabokse med baggrundsorienteringer. Glimrende billedmateriale, litteraturliste, tidstavle, ordforklaringer og stikordsregister. Spændende, vedkommende og udfordrende læsning for den voksne historieinteresserede. I børnebiblioteket er det kun de ældste og mest modne læsere, der kan få det fulde udbytte af bogen.


Weekendavisen

d. 27. feb. 1998

af

af

Bent Blüdnikow

d. 27. feb. 1998


Historie

Nr. 2 (1998)

af

af

Hans Schultz Hansen

Nr. 2 (1998)


Sønderjysk månedsskrift

1998, nr. 10

af

af

Inge Adriansen

1998, nr. 10