Nøgtern og stærk skildring af Agota Kristofs liv - og særligt hvordan livet i eksil har præget hende både som menneske og forfatter. Til læsere af litterære selvbiografier.
Forfatteren til mesterværket Det store stilehæfte. Beviset. Den tredje løgn fortæller her i korte afsnit om sit liv, først den fattige opvækst i Ungarn og siden flugten som ung mor til Schweiz og vejen til at blive forfatter. At læse og finde på historier var en stærk trang hos hende fra helt lille, selv om det ikke altid blev set på med milde øjne i det miljø, hun voksede op i. Skrivning bliver en trøst i nogle barske år, hvor hun er anbragt på en hård kostskole. Flugten og det at skulle lære og også skrive på fransk, som er helt nyt for hende, stopper ikke hendes trang, men hun kalder i bogen fransk for et fjendesprog, fordi det truer med at udslette hendes modersmål. Bogen er oprindeligt udgivet i 2004, men er først nu oversat til danskDet store stilehæfteBevisetDen tredje løgn.
En bog, som selv om den er lille i omfang og lavmælt skrevet, rører læseren stærkt. Agota Kristof skriver enkelt i korte sætninger uden at tolke og uden at være sentimental, og det er måske det, som gør oplevelsen så intens. En vigtig fortælling om at føle sig fremmedgjort, som også rammer ned i vores dages emigranthistorier. Bogen er oplagt for læsekredse.
Det fremmedgjorte og følelsen af noget uafvendeligt deler den med I morgen skal vi hjem, som også er skrevet lavmælt.