Bøger / faglitteratur

Ashins forår : fortællinger fra Burma


Beskrivelse


Ved at følge den buddhistiske munk Ashin i to år giver forfatteren, der er journalist, et billede af Burmas nyere historie og hvordan det er at leve i et af verdens mindst frie lande samt om hans og andres kamp for demokrati. Bogens sidste afsnit omhandler den politiske udvikling siden 2011 der giver håb om friere forhold.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juni 2012

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 1. juni 2012

Med det burmesiske forår, hvor demokratibevægelsen langsomt får fodfæste, og med filmen "The Lady" om Aung San Suu Kyi vil der være stor interesse for at læse om dagens Burma.

Journalisten C.L.S. har rejst i Burma flere gange. Bogen beskriver hendes rejse rundt i landet med munken, Ashin, i 2010-11. I 2007 var han blandt de buddhistiske munke, der åbent demonstrerede mod landets brutale militærstyre ved Safran-revolutionen. Buddhistiske munke nyder stor anseelse hos befolkningen i Burma. Det beskyttede dem delvist under demonstrationerne, som hæren til sidst brutalt opløste. Rundrejsen starter i hovedstaden, Yangon, og fører de to rundt i landet til steder af betydning for Ashin eller for Burmas nyere historie. Bogen handler om Ashins liv fra han som lille dreng i en fattig landsby blev overgivet til det lokale kloster med en brutal abbed ligesom mange andre fattige børn. Den handler også om andre skæbner i det fattige, forpinte land: Soldaten, der ligeledes som barn blev overgivet til hæren. Videojournalisten, der år efter at have rapporteret fra demonstrationerne stadig lider af PTS. Vi slutter ved valget og håbet i april 2012. Beretningen er spækket med detaljer om landet, dets nyere historie og dets brogede befolkning. Sproget er enkelt og hurtigt læst.

Bogen skal læses som andre journalistiske beretninger fra fjerne lande som fx Åsne Seierstads.

Vi lærer Ashin at kende, så godt det er muligt for hans blufærdighed, men vi lærer Burma og dets historie vældig godt at kende.


Berlingske tidende

d. 18. aug. 2012

af

af

Merete Reinholdt

d. 18. aug. 2012


Jyllands-posten

d. 8. juli 2012

af

af

Mikkel Andersson

d. 8. juli 2012


Kristeligt dagblad

d. 16. juni 2012

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 16. juni 2012


Weekendavisen

d. 29. juni 2012

af

af

Helle Merete Brix

d. 29. juni 2012