Fint sansede, impressionistiske små tekststykker, der giver et billede af en provinsby i de sidste krigsår. Synsvinklen er barnets, alt det mærkelige, skræmmende man hører, når man er en lille iagttager. For et modent publikum, der selv skal stykke historien sammen ud fra disse erindringsglimt.
I 21 små prosastykker iagttager barnet verden omkring sig i en lille dansk by. Vi er i 2. verdenskrigs sidste år og den første efterkrigstid med stikkeropgør. Der er først tyske soldater, så danske soldater. Faderen er angst for at blive taget, senere dør han. Her er også mange dagligdags situationer, hvor de voksne ses fra barnets vinkel. Forfatteren er født i 1941 og er oprindelig uddannet bygningsmaler. Hun stammer selv fra en lille jysk provinsby og har udgivet en række digtsamlinger siden 1970erne, og senest novellesamlingen Guldbæltet.
De små prosatekster har et meget fint, næsten lyrisk sprog, uhyggen kryber ind under huden på læseren. Man forstår barnets undren over de voksnes verden.
De sidste krigsår og efterkrigstidens fortielser er beskrevet før fx i Signes hjemkomst, der er mere direkte fortællende. Hos Filskov skal man til dels selv tænke sig til, hvad der er sket, ud fra barnets iagttagelser.