En af dansk litteraturs nestorer skriver sine personlige beretninger om sit liv med bogen og litteraturen. For interesserede i bogverdenen og dens personligheder.
Professor i nordisk litteratur ved KU indtil 2009, Hans Hertels nye bog rummer 100 essays, erindringer, anekdoter, beretninger og personlige kommentarer om bogverdenens og litteraturens "tilstand" i et nutidigt, men også tilbageskuende perspektiv. Han portrætterer betydende forfattere som Henry Miller, Mykle, Dumas, Homer, Manguel, Lampedusa, Dickens, Pontoppidan og Gelsted og klassiske værker som Odysseen og Dekameron. HH grupperer sine tekster i temaer: Bekendelser, Bøgernes økonomi, Bøgernes efterliv, Bogmennesker og Bøgernes glæder.
HHs tilgang er spændende i balancen mellem det personlige, det beskrivende og det kritiske. Hans grundindstilling til litteraturen er kritisk, men positiv. Påfaldende er det dog, at han har svært ved at sondre, hvornår han forfægter bogen og hvornår litteraturen. HH er fx tankevækkende ukritisk ift. forlagenes adfærd og kritisk ift. bibliotekernes ditto kassationer af ubrugte bøger ift. formidling af litteraturen på nye og andre måder. Men HH er også her en velskrivende og klog mand at gæste.
HHs egen Litteraturens vaneforbrydereMå ikke slettes har samme tema og antologien Må ikke slettes handler også om bøger og litteratur i det 20.århundredeHHs egen Litteraturens vaneforbrydere har samme tema og antologien handler også om bøger og litteratur i det 20.århundrede.