Et spændende lokalt eksempel på de brydninger mellem dansk- og tysksindede sønderjyder, som i 100 år er foregået ved den dansk-tyske grænse, fra genforenings-grænsen blev lagt i 1920 til i dag. For voksne læsere.
Tinglev kommune, som i dag er en del af Aabenraa kommune, blev lagt til Danmark i 1920. Kommunen havde et stort antal tysksindede borgere, hvoraf mange i 1930- og 1940-erne tilsluttede sig nazismen. Ud fra gamle aviser, erindringer, korrespondancer m.m. fortælles om mange, både dansk- og tysksindede borgeres oplevelser i Tinglevs erhvervsliv, kommunalpolitik, kirke, skoler, og under verdenskrigen. Bogen slutter med det dansk-tyske samarbejde i dag. Til slut en kildeliste. Illustreret med sort-hvide fotos og dokumenter.
En meget stor samling af beretninger, oplysninger og fotos, som er svære at finde trykt andre steder i bogform.
Grænseforholdene er beskrevet generelt mange steder, fx i Dansk og tysk i SønderjyllandTinglev - et grænsesognTinglev Kommune 25 år. Tinglevs forhold specielt findes omtalt i Tinglev - et grænsesogn og Tinglev Kommune 25 år, men herværende bog tilføjer mange nye detaljerGrænseforholdene er beskrevet generelt mange steder, fx i Dansk og tysk i Sønderjylland. Tinglevs forhold specielt findes omtalt i og Tinglev Kommune 25 år, men herværende bog tilføjer mange nye detaljerGrænseforholdene er beskrevet generelt mange steder, fx i Dansk og tysk i Sønderjylland. Tinglevs forhold specielt findes omtalt i Tinglev - et grænsesogn og , men herværende bog tilføjer mange nye detaljer.