Bøger / faglitteratur

Den herskende klasse : en kritisk analyse af social udbytning og midlerne imod den


Beskrivelse


Med marxistisk klasseanalyse kritiserer Jørgen S. Dich (f. 1901) den offentlige sektor og karakteriserer offentlige ansatte som en "herskende klasse".

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Børge Sørensen

d. 19. dec. 2018

Dichs hovedtese er at den befolkningsgruppe Marx kaldte "overbygningen" - altså folkets tjenere - har gjort sig til herrer. Udbytterne i dagens Danmark er ikke kapitalisterne, men de offentligt ansatte. De offentligt ansatte definerer deres egne mål, skaber arbejdspladser for sig selv og forhandler løn til sig selv med sig selv. Dermed er de blevet den herskende klasse, og udbyttere af dem, de ellers står som forsvarere af, de svagest stillede i samfundet. Dich argumenterer på grundlag af en gennemgang af uddannelsessektoren, sundhedsvæsenet og den sociale sektor. Det er en yderst læseværdig og stedvis gennemtænkt argumentation, som ikke har noget med Fremskridtspartiets program at gøre. Det har konklusionerne imidlertid, og Dichs svaghed ligger klart i de mere politisk/ filosofiske afsnit i bogen, mens de specifikt økonomiske afsnit virker klarere i konturerne. Sproget er behageligt lettilgængeligt, og hovedindtrykket er en vedkommende og engageret bog, som fortjener storudbredeise. Det kan den bl. a. få ved at bibliotekerne (hvis bogvalg styres af den herskende klasse - overbibliotekarer og bibliotekskonsulenter) stiller bogen til rådighed for sit publikum, som tilfældigvis for størstepartens vedkommende selv er medlemmer af den herskende klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 6. okt. 2016

Klassisk debatbog fra 1973 som med marxistisk klasseanalyse kritiserer den offentlige sektor og karakteriserer offentlige ansatte som en "herskende klasse". For dig som følger den politiske debat.

"De færreste debatbøger er værd at læse fire årtier, efter de først udkom. Endnu færre er værd at genudgive. Den herskende klasse af Jørgen S. Dich (1901-1975) er en markant undtagelse." Sådan skriver Martin Ågerup, direktør for den borgelige-liberale tænketank CEPOS, i sit forord. Bogen har 4 hovedoverskrifter: "Klasseinteresser og social forsorg og forsikring historisk belyst", "Fra tjenende stand til herskende klasse", "Hvem kan styre statens og kommunernes udgifter til varer og tjenesteydelser mod den herskende klasses interesser" og "Hvor meget bøder skatter og tilskud på den skæve indkomstfordeling". Følger man Dichs analyse er det ikke kapitalisterne, men den "herskende klasse" offentlige ansatte, der udbytter den "arbejdende klasse". Jørgen S. Dich var nationaløkonom, professor i socialpolitik og socialist. Han var "oprindeligt Moskva-tro".

Klassisk debatbog, stadig er værd at læse, men det er en fordel du kender lidt til marxistisk teori.

Udkom oprindeligt i 1973. Den nye udgave er identisk, men forordet af Martin Ågerup er tilføjet. Den nye udgave har ikke nogen indholdsfortegnelse. En ny debatbog om bl.a. den offentlige sektor er Ledelseskrise i konkurrencestaten.


Demokraten

d. 6. nov. 1973

af

af

Svend Auken

d. 6. nov. 1973


Minavisen

d. 15. nov. 1973

af

af

Knud Erik Svendsen

d. 15. nov. 1973


Frederiksborg Amts avis

d. 6. nov. 1973

af

af

Torben Dalby Larsen

d. 6. nov. 1973


Information

d. 6. nov. 1973

af

af

Knud Vilby

d. 6. nov. 1973


Ekstra bladet

d. 6. nov. 1973

af

af

Poul-Ove Kühnel

d. 6. nov. 1973


Land & folk

d. 11. jan. 1974

af

af

Alfred Jensen

d. 11. jan. 1974


Kristeligt dagblad

d. 6. nov. 1973

af

af

Per Salomonsen

d. 6. nov. 1973


Politiken

d. 7. dec. 1974

af

af

Grethe Philip, Kjeld Philip

d. 7. dec. 1974


Berlingske tidende

d. 6. nov. 1973

af

af

Victor Andersen

d. 6. nov. 1973


Nationaløkonomisk tidsskrift

Bd. 138, nr. 1 (2000)

af

af

Jørn Henrik Petersen

Bd. 138, nr. 1 (2000)