Bøger / faglitteratur

Den yderste grænse : danske frivillige i de baltiske uafhængighedskrige 1918-1920


Beskrivelse


Historien om de ideologisk motiverede frivillige og lejesoldater der deltog i de baltiske uafhængighedskrige i kølvandet på den russiske revolution i Dansk-Baltisk Auxiliær Corps.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2019

af

af

Martin Minka Jensen

d. 1. nov. 2019

Omfattende værk om de danske frivillige, der deltog som soldater i de baltiske uafhængighedskrige i kølvandet på den russiske revolution. For historisk interesserede læsere.

Dette er det første reelle og dybdegående faghistoriske værk om Dansk-Baltisk Auxiliær Corps. På over 1000 sider, fordelt på to bind, fortælles historien om de ideologisk motiverede frivillige og lejesoldater, der trods neutralitetspolitik deltog i de baltiske afhængighedskrige i kølvandet på den russiske revolution. Skrevet ud fra tre analytiske niveauer: politisk, militært og sociologisk. Optakten, krigen og efterspillet analyseres ud fra de tre parametre. Første bind omhandler forudsætningerne for korpset, storpolitisk og sikkerhedspolitisk. Andet bind omhandler krigshandlingerne samt efterspillet, geopolitisk og personorienteret vedrørende de frivilliges hjemkomst. Gennemgående er værket suppleret med kort og billeder.

Meget dybdegående og omfattende værk, der sætter læseren ind i en ret så ukendt del af dansk historie. Opdelingen i hver af de to binds fokus fungerer ret godt ud fra en dispositionsmæssig betragtning. Sproget er godt og ikke alt for akademisk, men selve værkets omfattende karakter henvender sig til krigshistorisk interesserede.

Morten Møllers bog De glemtes hær om de danske frivillige i den spanske borgerkrig, er et andet eksempel på bøger om dansk involvering i borgerkrige i det 20. århundrede.