Bøger / faglitteratur / bibliografier

Kampen om de danske slaver : aktuelle perspektiver på kolonihistorien


Beskrivelse


Debatbog om hvilken rolle dansk slaverihistorie spiller og bør spille i den danske historie. De forskellige bidrag følger sporene efter dansk slaveri i bl.a. efterkommeres historier, arkiver, kunst og litteratur.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2017

af

af

Jens Rasmussen

d. 1. nov. 2017

Aktuel debatbog om vores forhold til slavetiden på De Vestindiske Øer og Guldkysten og om den rolle, perioden spiller og bør spille. For opgaveskrivere i gymnasiet og videregående uddannelser samt personer med interesse i kolonitiden og nutidig debatkultur.

Bogen indeholder en række artikler, som alle beskæftiger sig med slave- og kolonitiden og hvilket forhold, vi i 2017 har til denne mørke del af danmarkshistorien. Det beskrives fx hvordan kolonitiden som et spøgelse sniger sig ind i en pose lakrids og i julekalenderen "Jul i Gammelby". Kulturmødet mellem de Ghanesiske myndigheder og Nationalmuseet, om genopbygningen af en dansk plantage, belyser de forskellige dagsordener, parterne har. Der er interviews med både danske efterkommere af plantageejere og slavernes efterkommere.

"Kampen om de danske slaver" er med sin saglige tilgang til emnet et frisk pust i en ellers følelsesladet og polariseret debat. Bogen gør op med en del af mediernes myte om at slaveriet er et fortiet kapitel i danmarkshistorien. Mange forskellige synspunkter kommer til orde, hvilket giver læseren et nuanceret indblik i dansk kolonihistorie.

Bogen koncentrerer sig både om den danske debat og om slavetiden og kan derfor både sammenlignes med Dick Harrisons Slaveriets historieHvorfor hader han dig, mor? og med bøger om dansk debatkultur som fx Özlem Cekics Hvorfor hader han dig, mor?Bogen koncentrerer sig både om den danske debat og om slavetiden og kan derfor både sammenlignes med Dick Harrisons Slaveriets historie og med bøger om dansk debatkultur som fx Özlem Cekics .