For lærere, lærerkollegier og pædagogiske ledere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, sættes der her fokus på den didaktiske refleksions nødvendighed for at kunne udvikle undervisningen.
Bogen baserer sig bl.a. på forfatterens feltarbejde med 400 lærere på forskellige ungdomsuddannelser. 1. del giver et teoretisk fundament og 2. del kommer med konkrete ideer til øvelser til lærerkollegiers arbejde med didaktisk refleksion. Bogen pointerer at det mest afgørende for lærerudvikling er lærerens grundlæggende indsigt i sin egen måde at forholde sig til almendidaktikken på. Der gives svar på, hvorfor det er vigtigt med et didaktisk sprog i professionelle læringsfællesskaber. Der vises skabeloner, observationsguider og et eksempel på en udfyldt aktionsplan.
Da undersøgelser har vist at læreres tænke- og handlemåder er præget af mavefornemmelser og erfaringer fra egen skolegang, og er noget af det mange lærere baserer deres undervisning på, er det særdeles relevant og af stor betydning at der fokuseres på den didaktiske refleksion for at sikre udvikling af undervisningen. Vi er her helt inde ved skolens kerne. Bogen er velskrevet, og meget nem som lærer at identificere sig med. Formuleringen "Den tavse erfaring" er meget rammende.
Kan sammenlignes med Læringsteori og didaktik, der dog er en noget mere omfattende bog.