Bøger / faglitteratur / erindringer

Efter styrtet : om at søge fodfæste efter svær sygdom


Beskrivelse


Peter V. Legarth (f. 1949) beretter i fire essays om tro og tvivl i forbindelse med alvorlige sygdomsforløb i årene fra 2007 til 2014: depression, blodpropper, livstruende blodforgiftning og den lammende træthed, der fulgte i kølvandet på indlæggelse og operationer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 3. nov. 2015

Fire personlige essays om tro og tvivl i forbindelse med alvorlige sygdomsforløb. Henvender sig hovedsageligt til troende, som selv kæmper med sygdom eller er pårørende til sygdomsramte. Bogen kan også give læger og andet sundhedspersonale et godt indblik i patienters tanker og følelser.

I bogens fire essays beskrives i tilbageblik forfatterens oplevelse af sine store sygdomsforløb i årene fra 2007 til 2014: depression, blodpropper, livstruende blodforgiftning og den lammende træthed, der fulgte i kølvandet på indlæggelse og operationer. Som teolog interesserer han sig især for, hvordan sygdommen påvirker hans tro og dels skaber større afstand til Gud og dels større taknemmelighed. Bogen er forsynet med forord og malerier af teolog og billedkunstner Jørn Henrik Olsen.

Bogen er meget subjektiv, men giver samtidig et indtryk af de mange forskellige følelser såsom sårbarhed, magtesløshed, tristesse, tomhed og tvivl, som andre sygdomsramte formentlig vil kunne genkende. Der er ikke den store trøst at hente i bogen, men til gengæld en hudløs ærlighed om, hvordan det kan opleves at være alvorligt syg.

Bogen kan sammenlignes med Torben Brostrøms Ventetid der også i essayform reflekterer over et sygdomsforløb, men i modsætning til det kristne udgangspunkt i "Efter styrtet" anlægger en kulturhistorisk og intellektuel vinkel.