Bøger / faglitteratur

En nævefuld ris : historien om mikrolån i kampen mod fattigdom


Beskrivelse


Forfatteren ser mikrofinansiering som nøglen, der kan give de fattige i u-landene muligheden for at hjælpe sig selv, i stedet for at blive påtvunget misforstået hjælp udefra. Han opbygger et mikrofinansieringsselskab, et overskudsgivende selskab, der har skabt udvikling i de fattige indiske landområder og som har mere en million låntagere blandt landbefolkningen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 14. jan. 2011

Bogen henvender sig til interesserede i u-landsforhold.

Vikram Akula er indisk/amerikansk økonom. Han ser mikrofinansiering som nøglen der kan give de fattige i u-landene muligheden for at hjælpe sig selv, i stedet for at blive påtvunget misforstået hjælp udefra. Siden han var universitetsstuderende i USA har han arbejdet for at opbygge et mikrofinansieringsselskab i Indien der, i modsætning til de gængse, arbejder efter en profit-model. Indimellem studierne rejste han rundt i fattige indiske landsbyer for at ansætte låneofficerer, samtidigt med han forhandlede med myndigheder og banker om finansiering. Og i løbet af en 10-årig periode er det lykkedes ham, bl.a. med hjælp fra Bill Gates, at opbygge et overskudsgivende selskab der har skabt udvikling i de fattige indiske landområder og som har mere end en million låntagere blandt landbefolkningen.

I En verden uden fattigdom : social virksomhed og kapitalismens fremtid, 2008, fremlægger nobelpristageren Muhammad Yunus sine ideer og projekter om mikrokreditter og sociale virksomheder til bekæmpelse af fattigdommen i Bangladesh. Flemming Kramp fra andelskassen Oikos forklarer og diskuterer principperne bag mikrokreditter i Mikrofinans : forretning eller udviklingsværktøj, 2008.

Mikrofinansiering er et meget virksomt og også omdiskuteret redskab i udviklingen af de fattigste områder i verden. I bogen fortælles om, hvordan man med succes har opbygget en mikrofinansieringsmodel i Indien, der bygger på profit.


Politiken

d. 25. jan. 2011

af

af

Poul Aarøe Pedersen

d. 25. jan. 2011